Novinari uputili osam zahtjeva Vladi: Hoće li reagirati Andrej Plenković

Novinari uputili osam zahtjeva Vladi: Hoće li reagirati Andrej Plenković

Mi smo novinari koji želimo raditi u interesu javnosti, a ne biti ničija produžena ruka kako ove, tako i prethodnih i budućih vlasti, poručio je u subotu predsjednik HND-a Hrvoje Zovko ispred Banskih dvora, gdje su predstavnici Novinarskog društva pročitali svih osam zahtjeva koje su uputili Vladi.

Nakon što su svoje nezadovoljstvo izrazili ispred Ministarstva kulture i Sveučilišta u Zagrebu te Gradske uprave, kojoj su i gradonačelniku Milanu Bandiću poručili da ni nisu imuni na vrijeđanje i ponižavanje novinarki i novinara, više od tisuću prosvjednika pod sloganom »Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!« okupili su se pred zgradom Vlade.

Tamo je Zovko poručio kako, iako smo zemlja parlamentarne demokracije, mjesto odlučivanja i moći je u Vladi, »Sabor je nažalost preslab, Vlada premoćna«.
Istaknuo je kako novinari Vladi žele dati do znanja da moraju promijeniti odnos prema novinarstvu, prema medijima, omogućiti novinarima da u normalnim uvjetima rade svoj posao.

»Mi ništa ne dramatiziramo, niti smo slatki. Uostalom, ovo je pitanje svih hrvatskih građana, ovo nije pitanje samo nas novinara«, rekao je Zovko, a potom je zajedno s ostalim predstavnicima HND-a pročitao novinarske zahtjeve.

Prvim traže ukidanje protuustavnih internih akata u medijskim kućama kojima se novinarima zabranjuje da bez suglasnosti nadređenih javno progovore o pritiscima i ograničavanjima novinarske slobode, koje trpe u medijima za koje rade.

Zahtijevaju i da se u Zakon o medijima ugradi odredba prema kojoj novinar ima ne samo pravo, nego i obavezu svoje strukovne udruge i javnost upozoriti na pritiske kojima je izložen u mediju u kojem radi te da mu se zbog tog upozorenja ne može dati otkaz, raskinuti suradnja, umanjiti plaća ili pogoršati status.

Traže i da se detaljno revidira procedura izbora članova Vijeća za elektroničke medije i da u taj proces bude uključena i zainteresirana javnost i Hrvatsko novinarsko društvo, jedina relevantna i reprezentativna strukovna organizacija u Hrvatskoj.

Zbog »programske i kadrovske devastacije Hrvatske radiotelevizije, promoviranja poraženih ideologija, sumnjivog trošenja javnog novca i sudskog progona novinara i medija« prosvjednici tražimo ostavku vodstva HRT-a. Zahtijevaju da se odmah pristupi izmjeni Zakona o HRT-u »koji taj javni medij stavlja u službu političke većine umjesto u službu javnosti«, a o državnih vlasti da odustane »od te vrste političkog plijena«.

»Zahtijevamo da HRT bude neovisan o vladajućoj politici i da se njegovim novinarima omogući da slobodno rade svoj posao«, stoji u zahtjevima. Traže i, kako kažu, prekid dugogodišnje prakse ignoriranja i kršenja onih odredbi Zakona o medijima koje su namijenjene zaštiti profesionalnog integriteta i autonomije novinara, donošenje statuta u medijskim kućama, osnivanje neovisnog regulatornog tijela koje bi nadziralo provedbu Zakona i poštivanje statuta.

Među njihovim zahtjevima je i promjena postojećeg modela financiranja lokalnih medija prema kojem lokalna vlast izravno odabire medije kojima će dodijeliti javni novac i odlučuje o iznosima potpora, odnosno da se osmisli model javnih potpora lokalnim medijima koji bi ih učinio neovisnim o lokalnim vlastima čiji rad prate i propituju.

Zahtijevaju da se pronađu, procesiraju i kazne napadači i nalogodavci prijetnji i napada na novinare, da Vlada što prije pokrene sustav izravnih javnih potpora koje će poticati novinarski rad, a ne profit.

»Mi novinarstvo smatramo javnim dobrom koje je potrebno čuvati i odnositi se prema njemu s posebnom pažnjom. A vi?«, zaključuju novinari, piše Novi list.

Foto: Denis Cerić