Novopečena nobelovka poziva na prosvjede protiv Macrona: Izdao je siromašne

Novopečena nobelovka poziva na prosvjede protiv Macrona: Izdao je siromašne

Skupina francuskih intelektualaca, uključujući dobitnicu Nobelove nagrade za književnost Annie Ernaux, pozvala je na prosvjede koje će idući tjedan ljevica organizirati protiv predsjednika Emmanuela Macrona koji, kako tvrde, ne čini dovoljno za siromašne u vrijeme galopirajuće inflacije.

Emmanuel Macron koristi inflaciju kako bi produbio jaz između bogatih i siromašnih i potaknuo kapitalne dobitke nauštrb ostalih”, kaže se u pismu 69 potpisnika, pisaca, redatelja i sveučilišnih profesora koji je objavljen u nedjelju u listu Journal Du Dimanche.

Nobelovka Annie Ernaux

“Sve je to pitanje političke volje”, dodaje se u članku koji potpisuje i Annie Ernaux, koja je u četvrtak proglašena dobitnicom Nobelove nagrade za književnost, javlja N1.

U tekstu se tvrdi da vlada nije učinila dovoljno u borbi protiv rasta cijena energenata i odbila je povisiti poreze tvrtkama koje dobro zarađuju zbog visoke inflacije.

Potpisnici su pozvali na pridruživanje prosvjedu 16. listopada koji organizira krajnje lijeva stranka Nepokorena Francuska, koja je ove godine sklopila savez s umjerenijim lijevim stranka i formirala najveći francuski oporbeni blok.

Prosvjed koji se promovira kao marš “protiv visokih troškova života i klimatske neaktivnosti” dolazi u vrijeme kad Macron suočen sa žestokim protivljenjem sindikata planiranoj mirovinskoj reformi i s brojim štrajkovima radnika koji zahtijevaju veće plaće.