Obezglavljena Agencija za odgoj i obrazovanje: Krivci su ministrica Divjak i premijer Plenković

Obezglavljena Agencija  za odgoj i obrazovanje: Krivci su ministrica Divjak i premijer Plenković

Agencija  za  odgoj i obrazovanje  od danas je  potpuno  obezglavljena  s obzirom na to da je ravnateljici Jadranki Žarković-Pečenković jučer istekao četverogodišnji mandat, a Upravno vijeće ionako ne  postoji još od studenog  mjeseca prošle godine. Tako je ova krovna institucija hrvatskog školstva, koja je zadužena za struku na koju se svi  vole pozivati,  potpuno paralizirana.

Novu ravnateljicu trebalo bi izabrati  Upravno vijeće koje, međutim, Vlada Andreja Plenkovića još uvijek nije potvrdila. Ministarstvo obrazovanja je  prijedlog članova  Upravnog vijeća uputilo  Vladi  tek sredinom  siječnja pa se s pravom postavlja pitanje zašto je ministrica Blaženka  Divjak  toliko dugo čekala. U cijeloj situaciji nije nevin ni premijer  Andrej Plenković koji je nečinjenjem dopustio da  Agencija  praktično  prestane s radom. Dobro upućeni se boje da bi ova  situacija,  koja se do sada nije nikada  dogodila u dugoj povijesti  Agencije, mogla dovesti do paralize sustava.

“To znači da bi od sutra svi poslovi koje vodi Agencija  mogli biti  blokirani”, kaže  dugogodišnji zaposlenik Agencije koji je  zabrinut  što će se dogoditi s napredovanjem  380  učitelja i nastavnika koje  bi se trebalo  realizirati za dva mjeseca. Pita se kako će doći do promaknuća kada Agencija  nema ravnatelja ni Upravno vijeće koje bi moglo izabrati novog čelnog čovjeka. Problemi se mogu  očekivati i s organizacijom 33  različita natjecanja, ali i s drugim poslovima  koji su u nadležnosti  Agencije za odgoj i obrazovanje.

Agencija za odgoj i obrazovanje  već 145 godina brine o hrvatskom školstvu. Opis poslova je uvijek  bio isti, a kroz povijest se samo mijenjao naziv Agencije. Zadužena je za edukaciju učitelja, organizaciju i provođenje stručnih ispita, vođenje natjecanja, promaknuća učitelja i nastavnika i provođenje  nadzora učitelja i nastavnika  na koje se netko požalio. Trenutno  je u Agenciji  zaposleno 135 viših savjetnika i 25 administrativnih radnika.

Naš sugovornik se žali da Agenciju napuštaju kvalitetni  kadrovi  i da je to postala  prava pošast u posljednjih nekoliko  godina. U svojoj  bogatoj povijesti imala je uspona i padova, ali nikada nije bila  zapuštena i kadrovski devastirana kao sada.  Poseban su problem, kaže, loše plaće pa kvalitetan kadar iz  škola  gubi motiv doći raditi u Agenciju.

“Plaća  višeg savjetnika  u Agenciji  manja je od  plaće mentora i  savjetnika u školama”, kaže rezignirani sugovornik dodajući da sve ovo nije slučajno. Tvrdi da se namjerno uništava hrvatsko školstvo.

“Osnovna škola treba postati mjesto banalnog  boravka djece, a svaki  intelektualni razvoj  želi se planski i  sustavno  zaustaviti”, tvrdi naš sugovornik dodajući da bi uspio ovaj plan trebaju nestati sve stručne  agencije i ustanove. Boji se da je skandal s  “obezglavljenom” Agencijom za odgoj i obrazovanje tek početak.

 

Foto: Edvard Šušak/Hina