Musić optužio Selak da nije jasno osudila napad na zvezdaše u Splitu, a ona burno reagirala: Je li bila ljutita ili strastvena?

Musić optužio Selak da nije jasno osudila napad na zvezdaše u Splitu, a ona burno reagirala: Je li bila ljutita ili strastvena?

Marija Selak i Aleksandar Musić sukobili su se u emisije Peti dan koja je većim dijelom bila posvećena nasilju u društvu. Povod za ovu raspravu bio je napad na vaterpoliste Crvene Zvezde u Splitu koji je izazvao brojne reakcije  i prijepore. Emisiju je „uvodnim referatom” mirno otvorila Lana Bobić, ali je atmosfera u studiju postala prilično naelektrizirana nakon „izlaganja” Marije Selak. Ona je rekla da svi trebaju oprezno govoriti o pojedinačnom nasilju, kakvim je okarakterizirala napad na zvezdaše u Splitu, i da je opasno generalizirati i istrčavati sa zaključcima.

Nedvosmisleno je osudila napad na zvezdaše u Splitu ocijenivši da je riječ o prilično skandaloznom činu.
„ Ne postoji nešto što vi činite, pa makar da ste se otvoreno prešetavali s ne znam kakvom majicom, što može biti opravdanje za fizičko nasilje, rekla je Selak dodajući da je problem što stvaramo društvo animoziteta.

„Dakle, te događaje treba osuditi, ali je pogrešno ono što se dogodi generalizirati i svesti na ono o čemu se kasnije govorilo u Srbiji, a to je da Split nije što je nekada bio, rekla je Selak dodajući da je srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio da se u Hrvatskoj hrani antisrpska kultura.

Aleksandar Musić je rekao da hrvatski „javni radnici” često skaču na ono na što ne trebaju skakati, ali ih nije ni vidjeti ni čuti kada imamo problema s ozbiljnim stvarima.
Na to se ubacila Marija Selak tražeći od Musića da govori o konkretnim imenima. On nije spominjao konkretna imena, ali je zato rekao da se nakon incidenta u Splitu nije moglo čuti desne hrvatske intelektualce da osuđuju ono što se dogodilo, a da ne dodaju famozni „ali”. Optužio je i Mariju Selak da ni ona nije bila nedvosmislena. Ona mu je pokušala odmah odgovoriti, no Musić je inzistirao da ga ne prekida.

Kad je Musić završio, voditeljica je dala riječ Mariji Selak uz opasku da se sada može braniti. Selak je rekla da se nema potrebu braniti i optužila Musića da je potpuno manipulativno izvrnuo ono što je ona rekla jer očito „svatko čuje ono što želi čuti”.
„Nedvosmisleno sam rekla da nitko ne može biti napadnut pa iako se prešetavao u majci s kakvim god obilježjima”, pojasnila je Selak, a Musić prilično hladno i provokativno dodao: Imala si „ali”!
„Ne, ne i ne. Nisam imala ali. Možeš li ti objasniti gdje sam ja stavila “ali” u odnosu prema nasilju koje se dogodilo i reakcije koje su nakon njega uslijedile”, rekla je Selak koju je Musić upitao zašto se ljuti.

„Pa kako se ne bi ljutila!? Imam pravo na reakciju jer ti mene prozivaš za relativizaciju nasilja što uopće nije šala. Ti mi kažeš da sam ljuta, a ja bih rekla da sam reagirala strastveno”, zaključila je Selak.

 

Foto: Admir Buljubašić/Hina