Obiteljski liječnici u nemogućoj situaciji: Beroš ih žestoko kritizira, a Capak policijski detaljno kontrolira

Obiteljski liječnici u nemogućoj situaciji: Beroš ih žestoko kritizira, a Capak policijski detaljno kontrolira

Nataša Ban Toskić, predsjednica KoHOM-a, komentirala je u Novom danu N1 televizije situaciju u obiteljskoj medicini.

Ban Toskić osvrnula se na probleme obiteljskih liječnika u vrijeme pandemije koronavirusa. Kaže kako institucije, nažalost, nemaju razumijevanja za liječnike obiteljske medicine.

“Svi naši apeli nisu ništa postigli, išli smo iz lošeg u gore”, kaže ona podsjećajući kako su “na početku prvog lockdowna sve su zdravstvene službe bile organizirane da rade u grupama”.

“U obiteljskoj medicini to nije bio slučaj, mi smo radili kontinuirano”, govori Ban Toskić nabrajajući kako su obiteljski liječnici bili ti koji su izradili prve liste cijepljenja i morali izabrati prioritetne skupine, nakon toga su bili oni koji su indicirali testiranje i naručivali pacijete, uzimali briseve, naručivali cjepiva i pratili “nova i komplicirana pravila HZJZ-a o praćenju kontakata”. Uz sve to, govori Ban Toskić, morali su pratiti i prijaviti sve vozače i vlasnike oružja kojima se promijenilo zdravstveno stanje.

“U svemu tome smo kontrolirani od strane HZJZ-a kao nikad dotad i kritizirani od strane ministra kao nikad dotad”, kaže.

“To je ogromna količina stresa s kojom smo se morali nositi”, govori Ban Toskić dodajući kako su institucije stalno rušile povjerenje između liječnika obiteljske medicine i pacijenata i pozivali pacijente da tuže liječnike Ministarstvu zdravstva.

Ban Toskić podsjetila je i da liječnici obiteljske medicine cijepe u ordinacijama, u staračkim domovima i na cijepnim punktovima. “Za to nismo dobili nikakav dotatak, obiteljski liječnici su dobili nula kuna kao valorizaciju za svoj trud”, kaže.

“Gdje god pomislite da se cijepite, tu su obiteljski liječnici”, kaže dodajući da je to organizacijski sporo, neplaćeno i nije valorizirano. “Mi smo obavili ogroman dio posla vezan za pendemiju i očekujem da se obiteljska medicina, kao temelj zdravstvenog sustava, prizna. Naša je uloga opasno narušena i zdravstveni sustav je pred raspadom”, upozorava Ban Toskić.

“Nadam se da će Ministarstvo i Vlada i Sabor prepoznati u kakvu je krizu upala obiteljska medicina i sad je na njima da se ona održi”, kaže.

Ona govori  da se liječnici obiteljske medicine stalno suočavaju s nerealnim očekivanjima.

“Svi momenti u kojima je obiteljski liječnik osoba koja neko pravo omogućava ili onemogućava izvor su konfliktnih situacija”, kaže.

“Još nisam doživjela konflikt jer sam osobi preporučila cijepljenje, ali ima kolega koji jesu”, govori.

Na pitanje o virtualnim konzultacijama s pacijentima, Ban Toskić kaže: “Alternativna komunikacija je nešto s čim se oprije nismo susretali i morali smo se brzo prilagoditi. Kad se nešto tako lagano i ležerno usvoji, teško je od toga odustati. Pacijenti nam telefonom, mailom, nabrajaju brojne tegobe. Ali bez izravnog kontakta i pregleda nema dijagnoze. Zato svi moraju dooći na pregled. Mi se moramo vratiti u svoj normalni, klasični način rada. Izvanredne okolnosti su nestale i vratimo se odnosu licem u lice”, zaključuje.

Foto: Hina