Objavljeno koliku godišnju plaću ima predsjednik Uprave Hrvatskog telekoma: A dobio je i nešto dionica

Objavljeno koliku godišnju plaću ima predsjednik Uprave Hrvatskog telekoma: A dobio je i nešto dionica

U sklopu svog plana podjele vlastitih dionica, HT je prenio 9334 dionica članovima Uprave, a kako je objavljeno na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak, najviše je tako stekao Kostas Nebis, predsjednik Uprave i glavni direktor, pa sada ima u vlasništvu ukupno 9473 dionice HT-a.

Nempis je predsjednika Uprave HT-a od travnja 2019 godine. Sada je stekao 3064 dionice u vrijednosti 30,44 eura po dionici, odnosno, preračunato, oko 93 tisuće eura.

Članica Uprave i glavna operativna direktorica za privatne korisnike Nataša Rapaić stekla je pak 1358 dionica, stoji u obavijesti kompanije, te ukupno drži 3695 dionica HT-a. Ona će u srpnju ove godine preuzeti dužnost predsjednice Uprave HT-a od Nempisa.

Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije nagrađen je s 1171 dionicom, pa sada posjeduje ukupno 2413 dionica HT-a, doke je član Uprave i glavni direktor za financije Matija Kovačić dobio 1007 dionica, te ih sada drži 1644.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Gledatelji sve više vjeruju da je Eurosong namješten: Isplivao video koji dodatno pobuđuje sumnju

Ostali vodeći menadžeri koji su stekli do 1000 dionica HT-a su Marijana Bačić, članica Uprave i glavna operativna direktorica za poslovne korisnike, potom Ivan Bartulović, član Uprave i glavni direktor za ljudske resurse i Siniša Đuranović, član Uprave i glavni direktor za korporativne poslove.

Članica Uprave Nataša Rapaić

HT je već, što je također objavljeno u ponedjeljak, 25. travnja prenio 16.017 vlastitih dionica rukovoditeljima ispod razine Uprave.   

Plan dodjele vlastitih dionica (PDD) kompanija je donijela 2021. godine, a opisuju ga u svom godišnjem izvještaju kao dobrovoljni instrument kompenzacije na temelju kojega član Uprave ima mogućnost izabrati dodjelu dionica HT-a umjesto isplate određenog postotka kratkoročne stimulacije (STI) ostvarene za prethodnu godinu. Također, objašnjava se da „sudionici PDD-a ostvaruju pravo na bonus dionice u omjeru 7 dodijeljenih dionica iz STI-a:1 bonus dionica“, a   sve dionice moraju zadržati u neprekinutom razdoblju od jedne godine, piše Forbes.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Tonči Huljić: Na Eurosongu je bila zabranjena zastava Europske unije, a bila dopuštena zastava Pridea. A znate li zašto su Englezi dobili nulu?

Dodjela dionica je, naravno, samo dio od onoga što menadžment prima kao kompenzaciju, a cijeli sustav je prilično kompleksan.

Kratkoročna stimulacija i ostalo

Godišnja ciljana plaća članova Uprave HT-a sastoji se, naime, od fiksne osnovne godišnje plaće i varijabilnog dijela koji ovisi o učinku (takozvana kratkoročna stimulacija – STI). Time se nagrađuje, kažu, ostvarenje kolektivnih ciljeva tijekom razdoblja od godinu dana. U sustavu nagrađivanja postoji pak i dugoročna stimulacija (LTI), a postoji i poticajni program EU Game Changer uveden na početku 2022. godine „s ciljem poticanja najviših rukovoditelja na poboljšanje usmjerenosti na korisnike i profitabilnost Društva“ (traje do kraja 2025. godine s godišnjim ratama isplate).

Tu je i plan dodjele bonus dionica (SMP) koji se može dodijeliti dodatno uz ciljanu plaću kao dobrovoljni dugoročni instrument kompenzacije (dopušta se sudjelovanje samo ako su  ostvareni ciljevi iz kratkoročnog plana stimulacije u visini od njamanje 100 posto). „Obavezni preduvjet za sudjelovanje u SMP-u je da član Uprave ulaže u dionice iz navedenog plana“, stoji u godišnjem izvještaju HT-a.

Nempisu 893 tisuće eura kroz plaću i nagrade

Kako god bilo, Kostas Nebis je u 2023. godini isplaćena fiksna i varijabilna plaća, kao i dugoročni plan nagrađivanja LTIP 2019 i EU Game Changer u bruto iznosu od 893.036 eura, a dodatne pogodnosti su iznosile 164.238 eura.

Nataši Rapaić je fiksna i varijabilna plaća, kao i dugoročni plan nagrađivanja LTIP 2019 i EU Game Changer lani u u bruto iznosu donio 521.901 eura, a ostalim članovima Uprave HT-a su ti iznosi bili ispod pola milijuna eura.  

Naslovna fotografija: Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog telekoma