Obrana ispituje policajca koji je iznio najopasnije optužbe protiv Hrvata: Dali su novce za djecu, a dokumenti su falsifikat

Obrana ispituje policajca koji je iznio najopasnije optužbe protiv Hrvata: Dali su novce za djecu, a dokumenti su falsifikat

Hrvatskim građanima koji su početkom prosinca prošle godine uhićeni u Zambiji zbog sumnje na trgovanje djecom danas se na Visokom sudu u zambijskom gradu Ndola nastavlja sudski postupak započet 17. svibnja.

Riječ je o četiri hrvatska bračna para koja su prošle godine papirnato posvojila četvero djece iz DR Konga u dobi od jedne do četiri godine te su tamošnje papire o posvojenju verificirali na hrvatskim sudovima i izvadili djeci hrvatske putovnice. U prosincu su otišli u Zambiju, gdje su preuzeli djecu. No, uhićeni su u zračnoj luci na putu za Europu.

U petak je na sudu svjedočio policajac koji ih je uhitio. Rekao je da je vidio poruke koje su razmjenjivali jedan od hrvatskih osumnjičenika i Steve Mulija, za kojeg tužiteljstvo tvrdi da je mozak operacije u slučaju posvajanja kongoanske djece, a iz kojih nedvojbeno proizlazi da je naplaćivao 2040 dolara po djetetu kako bi ih transportirao u Zambiju iz sirotišta. Policajac je također svjedočio da je nakon toga kontaktirao kongoanski konzulat kako bi potvrdio vjerodostojnost dokumenata za posvajanje. U iskazu je rekao da mu je vlada potvrdila da dokumenti nisu vjerodostojni, javlja Jutarnji list.

Na sudu su se u petak pojavila i posvojena djeca, za koju hrvatske vlasti ne znaju gdje se nalaze od prosinca niti im je dozvoljen kontakt s njima, iako su ona formalno-pravno hrvatski državljani. Očekuje se da će danas biti saslušani svi svjedoci tužiteljstva, koje sutkinja nije uspjela ispitati u petak.

Obrana ispituje policajca koji je uhitio Hrvate i koji je na prošlom ročištu tvrdio da je Mulija dobio 2040 dolara po djetetu te da su dokumenti o posvajanju djece krivotvoreni, što mu je, rekao je prošli petak, potvrdio konzulat DR Konga u Zambiji.


Steve Mulija, za kojeg tužiteljstvo smatra da je mozak operacije i da je primao 2040 dolara po djetetu, danas je na sud stigao u pratnji svoje supruge, a ne policajaca, što znači da je i on pušten da se brani sa slobode nakon što je u petak ispunio zahtjeve za jamčevinu.

Foto: Screenshot/N1