Jandroković tvrdi da koalicija treba odraditi mandat do kraja: Drugim riječima, pozvao je Pupovca i HNS-a da i dalje ucjenjuju HDZ

Jandroković tvrdi da koalicija treba odraditi mandat do kraja: Drugim riječima, pozvao je Pupovca i HNS-a da i dalje ucjenjuju HDZ

Završio je sastanak koalicijskih partnera vlade Andreja Plenkovića. HSLS-ov Darinko Kosor i HDZ-ov Gordan Jandroković kritizirali su HNS-ove pozicije. S druge strane HNS-ov Ivan Vrdoljak ostaje pri poziciji da je njegova stranka dobro postupila. Međutim, usuglasili su se da mandat treba odraditi do kraja, prenosi N1.

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković govorio je o odnosima među partnerima.

Jandroković: Postoji suglasnost da mandat treba odraditi do kraja

Rekao je da između koalicijskih partnera postoji suglasnost da “mandat treba odraditi do kraja i sukladno zakonu i onome što se očekuje do pred kraj 2020. godine”, kazao je Gordan Jandroković.

“Smatram da je HNS postupanjem otežao situaciju jer je to u dijelu javnosti protumačeno kao ultimatum. To su naše intimne stvari, takve stvari ne bismo odlučivali pod pritiskom koalicijskih partnera”, kazao je.

Jandroković: HNS nam je otežao situaciju, ali nije utjecao na našu odluku

“Nismo ucijenjeni, odluka je autonomna. Da smo smatrali da Lovro Kuščević treba ostati u Vladi, on bi ostao – bez obzira na koalicijske partnere. Mi smo procijenili da je ta odluka nužna i potrebna iza Vladu i za HDZ. Ono što je učinio HNS nije fer, ali njihovo postupanje nije utjecalo na našu odluku.”

Na pitanje zašto Kuščević ostaje u Saboru, rekao je da bi napuštanje mandata bilo isuviše drastično rješenje.

“Mandat svakog zastupnika je njegov. Ima zastupnika i lokalnih dužnosnika s puno težim situacijama od one Lovre Kuščevića pa su na svojim pozicijama. Nisu se stekli uvjeti da bi se išlo s takvim drastičnim rješenjima. Ne znam ni jednog zastupnika koji je bio pod istragom USKOK-a da je zbog toga napustio svoj mandat”, rekao je Jandroković.

Kosor: Odluka davno donesena, HNS se bavi PR-om, oni i SDSS-om nam zadnji put sole pamet

“Treba reći da je tema oko Lovre Kuščevića postigla jedinstvo na koaliciji. Brzo smo se dogovorili. Ali ta odluka je davno donesena”, kazao je HSLS-ov Darinko Kosor.

“Ovo je zadnji put da nam HNS i SDSS sole pamet u koaliciji”, rekao je Darinko Kosor iz HSLS-a, dodavši da se radi o tome da stranke unutarnje odnose prenose na koaliciju.

PR-ovskim aktivnostima HNS-a više se nećemo baviti. Ako se ovo ponovi, HSLS više u ovom neće sudjelovati”

Vrdoljak: Hrabrije je bilo ući, nego što bi bilo izaći

“Pozdravljam ostavku ministra Kuščevića, mislimo da je to dobar potez”, rekao je Ivan Vrdoljak novinarima uoči sastanka koalicijskih partnera.

“Nastavljamo razgovore s našim koalicijskim partnerima o političkim prioritetima u Vladi, reformskim procesima u obrazovanju, rezanju nameta u Ministarstvu graditeljstvu, poreznoj reformi i proračun koji dolazi. Mislim da je bilo puno hrabrije ući u ovu Vladu, nego što bi iz nje bilo izaći”, poručio je Vrdoljak.

O rekonstrukciji Vlade rekao je da je to “pitanje za premijera, nama je u cilju nastavak razgovora, mislim da bi trebalo riješiti pitanje ministra uprave u što skorije vrijeme”, kazao je Vrdoljak.

Foto: Admir Buljubašić/Hina

Facebook Comments