Oglasio se i Gazda Ivica Todorić: Ne želim komentirati očiti međunarodni kriminal

Oglasio se i Gazda Ivica Todorić: Ne želim komentirati očiti međunarodni kriminal

Najavu prodaje Fortenove u četvrtak je komentirao bivši vlasnik tvrtke, tadašnjeg Agrokora, Ivica Todorića. “Ne želim komentirati međunarodni kriminal i slučajeve koji predstavljaju ozbiljnu ugrozu nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske. Zna se (ili barem bi se trebalo znati) koja tijela Države imaju obavezu i nadležnost nadzora i komentiranja takvih prijetnji sigurnosti građana RH”, poručio je kratko Todorić.

Podsjetimo, u srijedu je Fortenova Group TopCo B.V., nizozemska holding kompanija koja je krovni vlasnik Fortenova grupe d.d. u Hrvatskoj i regiji, odnosno dobro poznatih kompanija kao što su primjerice Konzum, Mercator, Zvijezda, Dijamant, Jamnica i PIK Vrbovec, najavila transakciju promjene vlasničke strukture koja bi trebala ojačati i osigurati buduće uspješno poslovanje Fortenova grupe.

“Nova vlasnička struktura spriječit će nanošenje daljnje financijske štete i stvaranja operativnih poteškoća u poslovanju, koje su do sada bile rezultat činjenice sudjelovanja sankcioniranih suvlasnika u vlasništvu kompanije”, poručili su iz kompanije, javlja N1.

Saborska zastupnica Sabina Glasovac (SDP) gostovala je u N1 Newsroomu i s Ankom Bilić Keserović govorila o političkim aktualnostima, s naglaskom na prosvjede u Slavoniji i prodaju Fortenove. Glasovac smatra da se prosvjed u Slavoniji mogao i morao izbjeći da je Vlada učinila sve korake koji su bili potrebni još po izbijanju afričke svinjske kuge.

“Najmanje pet propusta je napravljeno koji su mogli ne spasiti Slavoniju od svinjske kuge, ali ju zasigurno spasiti od ovolikih šteta i kolateralnih žrtava koje su nastale”, kazala je dodajući: “Mi smo jedina zemlja gdje je ova bolest prelazila s pitome svinje na divlju svinju, za razliku od ostalih zemalja gdje je bilo obrnuto, što bi značilo da je ulaz afričke svinjske kuge u Hrvatsku vjerojatno rezultat sivog tržišta i nelegalnog uvoza za koji nitko nije odgovarao.”

“Drugo, u trenutku izbijanja afričke svinjske kuge imali smo apsurdne situacije da je Veterinarski fakultet odlučio ne sudjelovati u javnoj raspravi. Bilo je i velikih propusta kod izolacije žarišnih područja, a problematičan je i naputak za određene kategorije da se ide na klanje zdravih svinja, isto kao i odluka o zabranu uzgoja svinja, koja je u svim europskim zemljama dozvoljena 15 dana od sanacije zaraženog područja. U Hrvatskoj je donešena mimo europske direktive”, ističe. Osvrnula se i na pripreme za nadolazeće izbore: “Mi smo spremni ići sami. Vidite to i po tome da smo jedina stranka koja kontinuirano već godinu dana predstavlja svoje programe. U nekoj izbornoj jedinici se može dogoditi neka suradnja, ali i ne mora.”

Fortenova Group TopCo B.V., nizozemska holding kompanija koja je krovni vlasnik Fortenova grupe d.d. u Hrvatskoj i regiji, odnosno dobro poznatih kompanija kao što su primjerice Konzum, Mercator, Zvijezda, Dijamant, Jamnica i PIK Vrbovec, najavila je transakciju promjene vlasničke strukture koja bi trebala ojačati i osigurati buduće uspješno poslovanje Fortenova grupe.

“Vidim ovo kao lošu reprizu pola Hrvatske u rukama Ivice Todorića. Ovo što se događa s Fortenovom je stvar tržišta, ali vratila bih se na prvi korak, a to je lex Agrokor. Sve što se događa je posljedica Plenkovićevog lex Agrokora koji je s jedne strane doveo do toga da će jedan dobar dio resursa otići u ruke jednog čovjeka (Pavla Vujnovca), a da će Hrvatskoj ostati neizvjesni sudski sporovi s Ivicom Todorićem, kojeg će vjerojatno otplaćivati generacije naših građana”, objasnila je Glasovac.

“Arbitraža je noćna mora Andreja Plenkovića i mislim da Boga moli da ishod arbitraže ne bude prije parlamentarnih izbora”, dodala je.

Foto: Hina