Ogorčeni liječnik “čestitao” nesposobnom ministru Berošu: Prekoračili smo broj umrlih u ratu

Ogorčeni liječnik “čestitao” nesposobnom ministru Berošu: Prekoračili smo broj umrlih u ratu

Leonardo Bressan iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine rekao je jutros u emisiji Hrvatskog radija U mreži prvog kako još nisu dobili upute vezano za veliko antigensko testiranje koje bi uskoro trebalo krenuti u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite, dok je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Silvio Bašić rekao kako će jasne upute vrlo brzo doći. Bressan je također prozvao ministra zdravstva Vilija Beroša “čestitavši” mu na upravljanju koronakrizom.

Bressan je rekao da upute još nisu vidjeli i da službeno još ništa nije dobio, javlja HRT.

– Je li netko negdje nešto objavio – ja zahvaljujući ovoj epidemiji nemam vremena surfati po internetu jer se moram baviti realno bolesnim pacijentima, poručio je.

– Nije to tek tako, onako već kao gotova priča da će se početi od ponedjeljka. Mislim da srljamo u vrlo opasnu situaciju razbuktavanja novih žarišta kroz naše ordinacije u širenju takve zaraze, rekao je Bressan.

– Na prvom mjestu u ovoj emisiji htio bih čestitati Ministarstvu, ministru i svim njegovim suradnicima na uspješnoj borbi protiv ove epidemije, jer smo sad, zahvaljujući takvom upravljanju krizom, prema broju umrlih, mislim, prekoračili čak i broj poginulih u Domovinskom ratu, dodao je.

Bašić je uzvratio rekavši da onaj koji hoće nešto napraviti nađe način, a onaj koji neće – nađe razlog.

– Zahvaljujući medijima, danas se informacije šire eksplozivno brzo i hvala Bogu da je tako jer svi građani dobiju informacije upravo na pravo vrijeme. Tako je bilo i sada, rekao je Bašić.

– Jasne upute će vrlo dobro doći. Kolegu Bressana, koji kaže da nema vremena surfati, podsjetit ću da je njegova obaveza da ujutro pogleda službene obavijesti koje mu dođu na kompjuter, tako da on jako dobro zna svoje obaveze i isto tako će ih ispuniti, dodao je.

PCR i brzi antigenski testovi

Epidemiologinja iz HZJZ-a Tatjana Nemeth Blažić rekla je da je do sada u velikoj većini u upotrebi bio PCR test jer je s njim počelo, bio je prvi test koji se koristio za dijagnostiku COVID-a, a kasnije su došli brzi antigenski testovi. Osim toga, zbog administrativnih potreba, EU-COVID potvrda, bilo je potrebno potvrditi sve testove PCR testom jer su jedino oni bili priznati u tom protokolu.

– Sada, kada smo vidjeli da imamo puno veći broj oboljelih, kapaciteti su ograničeni i ne mogu se svi na vrijeme testirati PCR testom, uvela se ova strategija jačeg naglašavanja da se koriste i testovi za samotestiranje i za brzi antigenski test u svim ovim preporukama i koracima koji su preporučeni, rekla je Nemeth Blažić.

Zato se sada kod bliskih kontakata svih ostalih ljudi koji su bili u kontaktu s oboljelima preporučuje korištenje samotestova, za provjeru pet do sedam dana nakon bliskog kontakta i u slučaju simptoma, dodala je.

– Međutim, to se službeno ne prizna za COVID potvrdu i za dijagnostiku, samo za osobnu informaciju i orijentir je li upućen na COVID-19, i tada osoba treba ići na potvrdu u zdravstvenu ustanovu da se testira brzim testom ili PCR-om, rekla je Nemeth Blažić.

Foto: Hina