Okršaj Bartulice i Glavaševića u Saboru: Tko je ekstremist i fundamentalist, a tko mainstream

Okršaj Bartulice i Glavaševića u Saboru: Tko je ekstremist i fundamentalist, a tko mainstream

Zastupnik Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica osvrnuo se jučer u slobodnom govoru na teške riječi zastupnika Glavaševića da je djelovanje nekih udruga ekstremističko, fundamentalističko i da u svojem radu ne prihvaćaju demokratska načela. Bartulica je naglasio da je to jedna promašena teza i objasnio zašto je tome tako.
Ističe da živimo u slobodnom društvu gdje se svatko može zalagati za što želi, međutim određene strukture naviknute su na dominaciju. Drugim riječima to se može nazvati hegemonijom gdje svatko tko se usprotivi toj određenoj viziji ili agendi biva označen kao netko tko ne spada u tzv. “mainstream”. Oštro je poručio da to neće proći.

U nastavku govora pojasnio je ulogu civilnog društva u Hrvatskoj. “Prva uloga civilnog društva je biti korektiv vlasti, a za to je potrebna sloboda i nezavisnost u smislu financiranja”, pojašnjava Bartulica.

Ističe da je u Hrvatskoj došlo do zamjene teza gdje su određene udruge cijelo vrijeme podobne i u milosti svih struktura, od HDZ-a do ljevice od kojih dobivaju novac poreznih obveznika, dok se istodobno osporava rad i financiranje drugih udruga koje se većinom financiraju iz privatnih izvora.
Bartulica se pita tko je zapravo antisistemska snaga? Oni koji idu protiv struje ili oni koji cijelo vrijeme imaju poluge i obilno su financirani iz državnog proračuna našim novcem? U nastavku je istaknuo kako je više od 10 godina aktivan u civilnom društvu gdje njegova udruga nije primila niti jednu kunu iz javnih izvora.

Nastavak govora posvetio je ustavnom uređenju u Hrvatskoj. Podsjetio je na činjenicu kako je 2013. godine prošao referendum o braku nakon kojeg je odredba o braku kao zajednici žene i muškarca uvrštena u hrvatski Ustav. Izrazio je nadu da će zastupnici platforme Možemo poštivati i tu odredbu i sve što iz nje proizlazi. Pozvao ih je da budu dosljedni ustavni patrioti i poštuju svaku odredbu Ustava.

Na kraju svog govora dotaknuo se ideologije i upozorio kako naše škole, koje se financiraju od poreznih obveznika, ne smiju biti mjesto indoktrinacije djece za bilo koji svjetonazor. Upozorio je kako će i dalje dizati glas ako vidi da se uvode sporne i toksične ideologije – poput rodne ideologije i ako se to pokušava nametnuti u naše škole. Ukoliko ljudi žele u slobodi promicati te ideje, neka to rade, ali ne preko ustanova koje svi financiramo. “Poštedimo djecu toga, pogotovo djecu u osnovnoj školi”, upozorio je Bartulica.

Zaključno, zastupnik Bartulica postavlja pitanje što je “mainstream” u Hrvatskoj?
“Da li ono što je u skladu s judeokršćanskom civilizacijom, ono što promovira i brani Domovinski pokret, ili nove ideologije koje zapravo tu tradiciju cijelo vrijeme potkopavaju?”, pitao je Bartulica.

Foto: Hina