Fabijanićev Spomenik domovini od 34,7 milijuna kuna: Bandićev kum po drugi put jedini ponuditelj na natječaju

Fabijanićev Spomenik domovini od 34,7 milijuna kuna: Bandićev kum po drugi put jedini ponuditelj na natječaju

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u listopadu 2015. godine najavio je podizanje spomenika “Oltar domovine”. Godinu dana nakon toga izabran je rad arhitekta Nenada Fabijanića za Spomenik domovini, a lani je raspisan natječaj za izvođača radova, prenosi N1.

Natječaj je u siječnju ove godine poništen zbog krive procjene vrijednosti radova. Iz Grada su, naime, ocijenili da bi podizanje moglo koštati 21,5 milijuna kuna (bez PDV-a), no kad su otvorili ponude, odnosno jednu koja je stigla na natječaj, zaključili su da to nije iznos unutar kojeg se može realizirati Fabijanićevo djelo, piše Večernji list.

Jednu ponudu poslala je zajednica ponuditelja tvrtki Tigra i Vodotehnika, iz koje su odredili da posao mogu odraditi za šest milijuna kuna više od procijenjenog. Sada su istim tvrtkama, koje su se opet jedine javile na ponovljeni natječaj, dodijelili i ugovor. No ovaj put procjena Grada bila je da će radovi stajati 30 milijuna kuna, a Tigra i Vodotehnika dala je ponudu da će ih odraditi za 34,7 milijuna.

Vodotehnika je, inače, gradila tzv. “Bandićeve” fontane, a Tigra je, pak, poznata po brojnim poslovima koje je radila za Grad Zagreb, ali i po tome da je njen vlasnik Milan Penava kumstvom povezan s gradonačelnikom. Radovi bi, prema neslužbenim informacijama, mogli početi na jesen, a sam autor kaže kako bi se u idealnim uvjetima Spomenik domovini mogao otkrili iduće ljeto.

“Ili najkasnije do jeseni”, govori Fabijanić, dodajući da ne očekuje probleme prilikom podizanja spomenika. Riječ je, dodaje, o simbolu hrvatskog zajedništva, pa nema mjesta brzopletosti. Kako ništa ne bi ometalo radove kad počnu, prije mjesec dana izmješten je i magistralni vrelovod na Trgu Stjepana Radića. Iako je visoku cijenu već kritizirala oporba u Gradskoj skupštini, gradonačelnik Milan Bandić opravdao ju je specifičnošću i složenošću projekta te materijala.

Staklene opeke posebno su dizajnirane u češkoj majstorskoj radionici u nestandardnoj veličini od 70 x 230 x 500 mm, a za unikatan uzorak zaslužan je akademski kipar Jeronim Tišljar. Opeke će posložiti u stakleni Zid boli inspiriran onim autentičnim koji je nastao tijekom Domovinskog rata na Selskoj cesti i srušen 2005.

Drugi objekt spomenika, kameni monolit od tri metra izvest će se u kamenu hrvatskog podneblja naziva “Jadran zeleni”. Posljednji, treći element – portal dužine tridesetak metara, izradit će se od posebnog polimernog materijala ojačanog vlaknima, a dovest će ga iz Nizozemske. “Proizvodnja takvog materijala uopće ne postoji u Hrvatskoj. Poseban je jer je otporan na većinu kiselina i lužina te na koroziju, pa su tako i troškovi održavanja minimalni”,  kaže Fabijanić, piše Večernji list.

Foto: Mario Ćužić/Hina