Opasno kuha na Kosovu: Srbi masovno daju otkaze

Opasno kuha na Kosovu: Srbi masovno daju otkaze

Kosovski Srbi odlučili su u subotu, u jeku krize zbog odluke vlade Kosova o preregistriranju tablica izdanih u Srbiji, napustiti sve kosovske institucije, u danu kad je Beograd o situaciji izvjestio Moskvu i Peking, a iz Bruxellesa i Washingtona dobio poruke da se ponaša odgovorno kako bi se izbjegle napetost, sukobi i nasilje.

Nove napetosti između Beograda i Prištine izbile su nakon što je u ponoć 31. listopada istekao rok koji je kosovska vlada ostavila za primjenu odluke o zamjeni registarskih tablica izdanih u Srbiji, koje koriste Srbi na Kosovu.

Beograd tu odluku vidi kao kršenje ranijeg sporazuma po kojem tablice, po preporuci misije UN-a (UNMIK) trebaju imati neutralnu oznaku KS, a ne Republika Kosova (RKS), na čemu inzistira vlada Albina Kurtija, javlja N1.

Odluke Srba na sjeveru bit će na snazi dok Priština ne povuče mjere o preregistraciji i dok ne formira Zajednicu srpskih općina, priopćio je Goran Rakić, predsjednik Srpske liste (SL) koju kontrolira službeni Beograd.

“Da budem jasan, mi Srbi sa Kosova i Metohije ne prijetimo nikome, već se trudimo sačuvati mir i stabilnost, kao i svoje pravo na dostojanstven život, ostanak i opstanak. Zato zahtijevamo da Priština odmah počne poštivati međunarodno pravo i sve sporazume koji su u dijalogu zaključeni između Beograda i Prištine, za koje je jamčila i sama EU”, istaknuo je Rakić nakon sastanka u svjevernokosovskoj općini Zvečan.

On je podnio ostavku na dužnost ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, a ostavke je dalo i svih deset zastupika SL-a u Skupštini Kosova.

Četiri načelnika općina dali ostavke

Odluku o napuštanju kosovskih danas su pratile ostavke gradonačelnika četiri općine na sjeveru većinski nastanjenom Srbima, sudaca Osnovnog suda u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, odjelu Žalbenog suda iz Prištine te tužitelja osnovnog suda i člana sudskog vijeća u Prištini.

Šef regionalne operative Mitrovica Sjever Kosovske policije (KP) kapetan Aleksandar Filipović ostavku je dao u ime zaposlenika u Kosovskoj policiji uz poruku “Dosta je bilo”, a dužnosnici KP-a za regiju Sjever simbolički su skinuli svoje odore.

Prema izvješću lokalnog portala KoSSev, u Zvečanu i sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice su poslije tog sastanka na stupovima rasvjete i na kioscima izvješene srpske zastave i natpisi “Ovo je Srbija”.

Direktor ureda Srbijanske vlade za Kosovo i Metohiju Petar Petković u priopćenju je podržao kosovske Srbe, izrazivši razumijevanje za odluku da napuste i suspendiraju rad u prištinskim institucijama, priopćio je taj ured.

Krizu prati i pojačana diplomatska aktivnost, a specijalni izaslanik EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je u subotu, poslije višesatnog razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da “računa na odgovorno ponašanje” obje strane kako bi se sačuvali stabilnost i sigurnost u vrijeme novih napetosti na Kosovu.

Beograd o situaciji izvijestio Peking i Moskvu

Beograd je u aktualnoj situaciji izvjestio veleposlanike Kine i Rusije u Beogradu, a od veleposlanika Sjedinjenih Država dobio upozorenje Washingtona da se ponaša odgovorno.

“Nasilje se mora izbjeći”, napisao je Lajčak na Twitteru, nakon što se u petak navečer sa stao sa srbijanskim predsjednikom Aleksandron Vučićem.

Nakon izvanredne sjednice vlade u subotu na kojoj je izvjestio ministre o razvoju situacije, Vučić je na Instagramu rekao da “Srbija ne odustaje od politike mira i stabilnosti”.

On je potom u odvojenim razgovorima veleposlanike Rusije i Kine u Beogradu  “informirao o sigurnosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i pritiscima sa kojima se Srbi i Srbija suočavaju”.

“Ponovio sam našu zahvalnost na principijelnom stavu i podršci Ruske Federacije suverenitetu i teritorijalnom integritetu naše zemlje”, napisao je Vučić na Instagramu nakon sastanka s ruskim veleposlanikom Aleksandrom Bocanom Harčenkom koji je najavio da će “sve informacije koje su mu predočene prenijeti službenoj Moskvi”.

Kineskoj veleposlanici Chen Bo rekao je kako “unatoč svim izazovima, Srbija nastavlja voditi odgovornu politiku mira i stabilnosti” i “ostaje posvećena poštivanju međunarodnog prava i punoj primjeni dosad postignutih sporazuma”.

Istaknula je da Kina podržava “legitimne zahtjeve srpske strane, koji se tiču sigurnosti njezinih građana na Kosovu i Metohiji”, te “napore da se dogovor uspostavi u okviru Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a (iz 1999.)”.

Prema priopćenju Vučićeva ureda, Chan Bo je istaknula da se “Kina protivi jednostranim akcijama koje pridonose eskalaciji i narušavanju stabilnosti” i dodala da “Priština čim prije mora pristupiti formiranju Zajednice srpskih općina”, sukladno Briselskom sporazumu.

Vučić razgovarao s američkim veleposlanikom

Srbijanski predsjednik je telefonski razgovarao i s američkim veleposlanikom Christopherom Hillom koji je od njega “zahtijevao da se Srbija ponaša odgovorno, ozbiljno i da ni na koji način ne sudjeluje u ugrožavanju regionalnog mira i stabilnosti”, priopćeno je iz Vučićevba ureda.

Priština u međuvremenu nije prihvatila prijedlog Washingtona i Bruxellesa da odgodi primjenu mjera na 10 mjeseci, ali je kosovska vlada odlučila primjenjivati ih u fazama od studenog 2022. do lipnja 2023. na što su Srbi sa sjevera najavili prosvjede i blokade.

Dodatne napetosti potaknula je suspenzija regionalnog zapovjednika Kosovske policije Sjever Nenada Đurića koji je odbio provoditi odluku vlade u Prištini o opomenama Srbima koji nisu preregistrirali vozila na „RKS“ tablice, ocijenivši da je ta odluka „politička i usmjerena protiv srpske zajednice“.

Beograd optužuje Prištinu da skoro desetljeće nakon potpisivanje Briselskog sporazuma u travnju 2013. nije formirala Zajednicu srpskih općina (ZSO). Kosovska vlada izbjegava osnovati tu asocijaciju jer joj ne želi dati izvršne ovlasti, a Beograd inzistira da ZSO “ne može biti nevladina organizacija”.

Srpska zajednica na Kosovu ima zajamčenih 10 mandata u parlamentu i sudjeluje u kosovskoj vladi, premda Beograd službeno ne priznaje neovisnost Kosova i protivi se prijemu u UN i međunarodne institucije.

Foto: Hina