Optužbe, svađe i upadanje u riječ u Otvorenom: Bandićev čovjek nije dopuštao Togonalu da vodi emisiju

Optužbe, svađe i upadanje u riječ u Otvorenom: Bandićev čovjek nije dopuštao Togonalu da vodi emisiju

U emisiji Otvoreno na HTV-u gostovali su HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Davor Filipović, SDP-ov kandidat Joško Klisović, kandidat platforme Možemo! Tomislav Tomašević, kandidat Mosta Zvonimir Troskot te saborski i gradski zastupnik iz kluba Domovinskog pokreta Zlatko Hasanbegović i zagrebački pročelnik za obrazovanje Ivica Lovrić, inače član stranke BM 365. Razgovarali su o predstojećim lokalnim izborima s fokusom na glavni grad Hrvatske.

Upitan je li Plenkovićev igrač s klupe koji će spasiti stvar, Davor Filipović (HDZ) je slikovito odgovorio da će on biti igrač s klupe koji će pobijediti u ovoj političkoj utakmici te dovesti do radikalnog zaokreta u upravljanju gradskim financijama.

– Puno puta se u sportu moglo vidjeti da trener igrača uvede u zadnjoj minuti košarkaške utakmice i da on tricom riješi utakmicu i postane stožerni igrač, to je ono što će se dogoditi u ovoj političkoj utakmici koja je pred nama, rekao je Filipović, javlja HRT.

Što se tiče suradnje nakon izbora, Filipović vjeruje da će HDZ biti u poziciji da diktira tempo. Poručuje da će o suradnji razgovarati sa svima koji budu htjeli dobro gradu.

– Vidjet ćemo tko bude imao najbolje projekte na korist naših sugrađana, rekao je.

Tomislav Tomašević (Možemo) komentirao je izjavu Peđe Grbina koji je rekao da je neiskusan.

– Očito sam bio dovoljno iskusan za kandidata za gradonačelnika u prosincu, kratko je poručio.

Poručio je da se ne želi baviti prošlošću u koju, kako je rekao, spada i Bandić. Tomašević kaže da se želi fokusirati na budućnost, a u tom kontekstu rekao je da država treba više sredstava osigurati za obnovu grada nakon potresa.

– Ovih 240 milijuna kuna za obnovu privatnih zgrada je smiješno. To je dovoljno za 24.000 objekata, nije dovoljno ni za projektnu dokumentaciju, rekao je Tomašević dodajući da građanima treba pružiti i pravnu pomoć, te iskoristiti ovo za cjelovitu zelenu energetsku obnovu.

– Potres trebamo iskoristiti za urbani razvoj grada, smatra.

Joško Klisović
(SDP) je rekao kako je Tomaševića odluka da neće surađivati sa SDP-om ubrzala reformske procese u toj stranci.

– Kod nas klijentelizam više ne stanuje. Raskidamo sve moguće sveze koje su bile sa strankom Milana Bandića. Krećemo jednim novim zdravim putem, kad ste u svojoj kući u stanju raščistiti stvari, bit ćete i u Zagrebu, rekao je Klisović dodajući da u Tomaševiću ne vidi ljutog protivnika.

Kazao je kako vjeruje da će SDP i Možemo imati većinu u Gradskoj skupštini te da se veseli zajedničkoj suradnji. Iako nije službeno potvrđen kao kandidat SDP-a za gradonačelnika, što bi se trebalo dogoditi idući tjedan, Klisović je istaknuo kako ima ambiciju i vjeruje da će dobiti podršku stranke.

Ivica Lovrić (Stranka rada i solidarnosti) rekao je da su ključni aduti Milana Bandića uspješno upravljanje gradom zadnjih 20 godina.

– To je ono što će privući birače da ga izaberu i sedmi put, rekao je.

Zlatko Hasanbegović
(Domovinski pokret) rekao je da imaju nekolicinu ozbiljnih kandidata koji mogu preuzeti upravljanje Zagrebom. Rekao je da će se on sam izjasniti kad stranka donese konačnu odluku.

– Zar mislite da ne bi bio dobar i legitiman kandidat, pitao je. Kazao je da će se i u ovoj kampanji kandidati nadmetati floskulama i programima koji su slični kao jajetu.

– Osoba koja želi biti gradonačelnik Zagreba mora biti osoba jasnog nacionalnog i političkog integriteta, gradonačelnik Zagreba nije komunalni redar, već simbolička figura sa snažnim političkim i moralnim autoritetom, rekao je.

Hasanbegović je ustvrdio da je Bandić instrument u rukama duboke države što, vjeruje, i birači znaju.

– Sve ima svoj rok trajanja, rekao je Hasanbegović dodajući da je Bandić isključivo zbog HDZ-ovih ruku u poziciji moći.

Zvonimir Troskot (Most) je rekao da će Filipović biti krinka zakulisne igre koalicije koja se događa zadnjih nekoliko izbora.

– Irelevantno je koliko će osvojiti, to su politički glineni golubovi. Gurnuti su u vatru samo da bi bili krinka HDZ-a, da je njihov pravi gradonačelnik Bandić, ustvrdio je.

Pljuštale optužbe

Kad postane gradonačelnik, Troskot je rekao da će sasjeći supermane kakvi su postojali dosad kako bi smanjili prireze, izgradili prometnice, obnovili škole i izgradili poduzetničke zone.

– Imamo školu Juraj Kaštelan gdje je gospodin Lovrić potencijalni ubojica 600 male djece, ta škola se već trebala srušiti, rekao je.

– Nakon što ste prijetili HOS-ovcima da biste ih eliminirali, opet pričate o ubojstvima. Što se tiče gornjogradske gimnazije, za nju još ništa nije potrošeno, u tijeku je javni natječaj za radove. Ponude će biti otvorene ovih dana, a cijenu obnove određuje javno nadmetanje, ne ja, niti vi. Što se tiče OŠ Jure Kaštelana, znate da iznosite neistine, radi se u zgradi koja nije stradala u potresu. Mi već dugo tamo planiramo izgradnju većeg dijela zamjenske građevine radi prelaska na rad u jednoj smjeni. Javno nadmetanje za radove bit će objavljeno idući tjedan, odgovorio je Lovrić.

Zaiskrilo je i između Filipovića i Troskota. Filipović ga je optužio da ga vrijeđa te zamolio da kaže koliko je to iznosio prirez u 2017. i narednim godinama s obzirom da je on sam rekao da će ga smanjiti.

– Pročitajte malo prije nego krenete vrijeđati ljude.

– Ne možete biti gradonačelnik i mucati, odgovorio mu je Troskot.

– Prestanite vrijeđati i nemojte biti nervozni, rekao je Filipović.

– Dobro je dok ne počne pucati, ubacio se Lovrić koji je vrlo često prekidao   ostale goste  pa s eu jednom trenutku činilo kao da on vodi emisiju.

Filipović se potom osvrnuo na izjavu Lovrića kako je Bandić godinama uspješno upravljao gradom.

– Rekao je da su građani krivi za potres, da školarci ruke peru lugom jer nema sapuna. Spominjali ste i Vladu, spomenut ću ja više upravljanje, u obilasku škole u Gornjem Vrapču, crijep pada sa škole koja 30 godina nije obnovljena. Što se tiče Hasanbegovića, ja ne znam ispred koje stranke je on ovdje došao. Moram spomenuti i kolegu Tomaševića, spominjao je zelenu obnovu, ali i ključnu stvar – razvijanje transparenata. Ja iznimno poštujem Tomaševića, ali kad pogledate njegov životopis, on vrišti od aktivizma, ne postoji gradnja protiv koje on nije prosvjedovao, rekao je Filipović.

– Kad ja postanem gradonačelnik svi oni koji rade dobro dobit će priliku napredovati, dodao je.

Tomašević je rekao da se osjeća kao da je u paralelnom svemiru.

– Hasanbegović dijeli lekcije HDZ-u i SDP-u zbog suradnje s Bandićem kao da nije bio dio većine s Bandićem u Skupštini. Filipović dijeli lekcije Bandićevim pročelnicima kao da nije dizao ruku za to, rekao je.

– Što se tiče javne nabave, to je smiješno. Jedna trećina javnih nabava u Zagrebu i Holdingu, javi se samo jedno poduzeće jer se zna tko će dobiti posao. To je stvar koju ću promijeniti, da vrijede jednaka pravila za sve i da se svi mogu javiti, tek tada će biti konkurentne cijene, rekao je Tomašević.

Klisović je rekao da je u 30 minuta čuo puno buke, a malo konstruktivnih prijedloga.

– Temeljni prijepor je imamo li dobro ili loše upravljanje Zagrebom. Zagreb je najzapuštenija europska prijestolnica. Zagreb ima devet mostova od kojih je osam opasno za promet. Zagreb nema centar za gospodarenje otpadom, je li to moguće uz sve fondove EU. SDP ima za sve ove stvari projekte kako ćemo promijeniti stanje. Zagreb treba dobro upravljanje. Ne treba gradonačelnika koji će skakutati od ulice do ulice, Zagreb treba gradonačelnika koji će sustavno riješiti sve rupe, mostove. Demokrat treba povjerenje građana i sustavno rješenje problema, rekao je.

Klisović kaže da nudi partnerstvo gradonačelnika s građanim u vođenju Zagreba.

– Uvjerit ćemo ih svojim rezultatima i predanim radom, raskrstit ćemo s klijentelizmom, rekaoo je Klisović i dodao da HDZ ima najjaču klijentelističku mrežu što nije rješenje za Zagreb.