Orban se ponovno okomio na Europsku uniju: Malo-pomalo klizimo prema ratu

Orban se ponovno okomio na Europsku uniju: Malo-pomalo klizimo prema ratu

Mađarski premijer Viktor Orban ocijenio je u petak da su sankcije EU-a protiv Rusije “korak prema ratu”, zaoštravajući kritike protiv strategije Bruxellesa koju smatra “opasnom”.

“Tko god intervenira ekonomski u vojni sukob zauzima poziciju”, rekao je Orban u tradicionalnom intervjuu radio postaji bliskoj vlasti.

“Malo-pomalo klizimo prema ratu”, upozorio je, izrazivši zabrinutost zbog gomilanja mjera usvojenih u cilju sankcioniranja ruske ofenzive u Ukrajini.

Orban se protivi i prijedlogu Europske komisije da se Ukrajini dodijeli pomoć od 18 milijardi eura 2023. u obliku zajmova čije bi kamate otplaćivale države članice EU-a.

“Mađarska neće prihvatiti da članice EU-a zajedno ugovaraju zajmove za pomoć Ukrajini”, rekao je na jednoj konferenciji, prenijela je agencija MTI.

On radije savjetuje da se isplati jedan iznos, “pravedno” podijeljen između 27 država članica.

Mađarska bi mogla dati do 170 milijuna eura u sklopu bilateralnog sporazuma s Kijevom, rekao je.

Orban je rekao da je spreman “boriti se” protiv mogućeg novog paketa mjera kako bi Mađarska iz toga bila “izuzeta” kao u slučaju embarga na naftu.

“Sada šaljemo razorna oružja, uvježbavamo ukrajinske vojnike na vlastitu teritoriju, namećemo sankcije na energiju… Postajemo integralni dio sukoba”, rekao je Orban za radio.

“Još nam se ne puca iznad glava, ali jako blizu smo da postanemo zaraćena strana. Europa igra jako opasnu igru”, zaključio je.

Foto: Hina