Penava poslao oštru poruku Pupovcu: Ne možete doći i pokušati razmontirati Vukovar. To je nemoguća misija

Penava poslao oštru poruku Pupovcu: Ne možete doći i pokušati razmontirati Vukovar. To je nemoguća misija

Cjelodnevna kiša, koja je konačno prestala padati oko 17 sati, nije spriječila 80 tisuća ljudi koji su danas došli u Vukovar. Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, s kojim je razgovarala reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić, kazao je da osjeća tugu i težinu koju nosi ovaj dan, ali i ponos.

“Imali smo danas doista predstavnike svih političkih opcija u Vukovaru, a došli su i članovi većine navijačkih skupina što šalje nekakvu poruku. Imali smo jučer predsjednika, danas premijera, predsjednika Sabora i poruke koje su poslane one su koje smo očekivali“, kazao je.

“Tu nema smisla pričati o nekakvim neredima, kolonama. Vukovar je to sve nadišao, kao društvo smo to nadišli. U zajedništvu, u mislima s ljudima.”

Penava je poručio da ničiji ego ne smije dominirati te da je odavanje počasti žrtvama jedini put i način kako stavljamo sebe barem u jednoj milisekundi u ravan s ljudima kojih više nema.

Vukovarski gradonačelnik dodao je da jedan jedini faktor iz političkog spektra koji se ne uklapa jest SDSS i politika koju oni propagiraju. Komentirao je bacanje vijenca koje su Pupovac i njegovi suradnici položili u Dunav.

“Poslao sam poruku da su dobrodošli, ali ne možete doći dan prije iz provokacije, ne komemorirate nikakve žrtve, ništa se 17. studenog nije dogodilo. Ne možete doći i pokušati razmontirati Vukovar. To je nemoguća misija“, poručio je te dodao: “Nadam se da će u njihovim glavama sazrijeti svijest da rade loše prije svega srpskoj nacionalnoj manjini.”

“Ako postoje nekakvi sporni trenuci, dajte ime, prezime, datum i nitko vam neće ništa braniti”, kazao je.

Upitan zašto smatra da će po tom pitanju sljedeće godine biti bolje odgovara kako će u Gradu Vukovaru početi bili malo oštriji. “Nekako smo naučili zbog mira u našem gradu i zbog međusobnog suživota podnositi jako puno. Sazrjelo je vrijeme da nekim stvarima kažemo doviđenja, da krenemo graditi budućnost“, zaključio je.

Foto: Hina