Orban se suprotstavlja još žešćim sankcijama Rusiji: To je atomska bomba za mađarsko gospodarstvo

Orban se suprotstavlja još žešćim sankcijama Rusiji: To je atomska bomba za mađarsko gospodarstvo

Mađarska ne može u sadašnjem obliku podržati novi paket sankcija Europske unije, koji uključuje embargo na uvoz nafte, rekao je premijer Viktor Orban u petak.

Orban je rekao da bi sadašnji prijedlog Europske komisije o zabrani uvoza ruske nafte predstavljao “atomsku bombu” bačenu na mađarsko gospodarstvo te dodao da je Mađarska spremna pregovarati ako vidi novi prijedlog koji bi ispunjavao mađarske interese.

Izvršno tijelo Europske unije u srijedu je predložilo dosad najstrože sankcije protiv Moskve zbog rata u Ukrajini, no nekoliko zemalja zabrinutih zbog utjecaja koji bi prekid uvoza ruske nafte imao stalo je na put dogovoru.

Nekoliko istočnih članica EU-a zabrinuto je da za vrijeme prekida ne bi imale dovoljno vremena da se prilagode, premda diplomati kažu da bi Mađarska i Slovačka imale rok do kraja 2023.

Orban je rekao za državni radio da bi Mađarskoj trebalo 5 godina i velika ulaganja u rafinerije i plinovode kako bi mogla transformirati sadašnji sustav u kojem se oko 65 posto oslanja na rusku naftu.

“Točno znamo što nam je potrebno, najprije nam treba 5 godina kako bi cijeli proces bio završen … godina do godina i pol nije dovoljna ni za što”, rekao je Orban te dodao da bi Mađarska također trebala velika ulaganja u rafinerije i sustav isporuke da omogući uvoz nafte koja nije iz Rusije.

Orban je upitao je li pametno ulagati u toj mjeri za rezultat za 4-5 godina, dok se rat u Ukrajini događa sada.

Rekao je da Mađarska čeka novi prijedlog Europske komisije.

“Ne želim se suprotstavljati EU-u nego surađivati …ali to je jedino moguće ako uzmu u obzir naše interese”, kazao je.

Orban je također rekao da Mađarska neće podržati stavljanje poglavara Ruske pravoslavne Crkve patrijarha Kirila, saveznika Kremlja, na crnu listu jer je to “pitanje vjerske slobode”.

Ponovio je mađarsko stajalište da neće slati oružje susjednoj Ukrajini.