Beroš o Mireli Čavajdi: Liječnici misle da se dijete treba roditi i liječiti. Odgovorila mu odvjetnica

Beroš o Mireli Čavajdi: Liječnici misle da se dijete treba roditi i liječiti. Odgovorila mu odvjetnica

Nakon sjednice Vlade ministar zdravstva Vili Beroš dao je izjavu o slučaju Mirele Čavajde.

“Teško je naći prave riječi i za zdravstveno stanje i sve što čeka gospođu. Krenut ću od komunikacije – ona mora biti primjerena, empatična i stručna. Ne znam kako je bilo u ovom slučaju”, rekao je Beroš na početku.

Istaknuo je da ne može reći je li bilo krivog postupanja s obzirom na to da se radi o četiri bolnice.

“Uputio sam dopis još ranije da se liječnici adekvatno odnose prema bolesnicima. Zatražio sam očitovanje od svih zdravstvenih ustanova, vidjet ćemo postoje li elementi za inspekciju”, dodao je.

“Kad je riječ o mjerama za ostvarivanje prava za odlučivanju o rađanju djece, u Zakonu se jasno navodi da je moguć prekid trudnoće i nakon 10. tjedna kad postoje specifični medicinski uvjeti – životna ugroženost majke ili čeda. Kad takva patologija u trudnoći postoji, u Hrvatskoj se može i mora provesti takav zahvat”, istaknuo je, javlja N1.

“Radi objektivnosti moram reći, bio sam ovih dana u kontaktu sa 40-ak ginekologa, u ovom trenutku osim što znamo da postoji tvorba u glavi, ne znamo o čemu se točno radi – zloćudni ili dobroćudni tumor, možda krvarenje. Zato sam i ja gledao drugostupanjsku komisiju koja je formirana u Petrovoj. Prije godinu dana bio je sličan slučaj u Rijeci kad su gospođu uputili u Sloveniju. To je neprihvatljivo i Ministarsvo je regiralo, donijeli smo ovlaštenje drugostupanjske komisije koja bi rješavalo sve dvojbene slučajeve”, rekao je.

“Razgovarajući s kolegama ginekolozima očekivao sam da će stići upit drugostupanjskoj komisiji od strane odvjetnice ili gospođe, ali dosad on nije došao. Naložio sam, s obzirom na to da su prvostupanjske komisije dobile dokumentaciju, da se odrede najrelevantnije stvari te postoje li terapijske opcije. Ravnatelj KBC-a Zagreb prof. Ćorušić me izvijestio da je komisija donijela odluku. Njihovo stručno mišljenje je da je u takvom slučaju moguće neurokirurške liječenje ako porod prođe dobro. Tek nakon što se sazna kakva je bolest, mogu se poduzeti koraci. Taj tumor svojim položajem i veličinom nije pritisnuo likvorske putove i doveo do razvoja hidrocefalusa što je značajno. Da do toga dođe, to zahtijeva promptno rješavanje. Stručni stav je da bi trebalo pokušati liječiti dijete. Naravno da nitko ne garantira uspjeh liječenja”, istaknuo je.

“Kad ne dođe do razvoja mozga u plodu, potreban je prekid trudnoće jer je to nespojivo sa životom. Osnovni prijepor na svim prvostupanjskim komisijama je to da nisu bili sigurni je li spojivo sa životom ili nije. Stručno mišljenje je da je spojivo”, rekao je.

“Ako je bilo grešaka u komunikaciji, netko će snositi sankcije”

“Većina ginekologa je rekla da bi dijete preživjelo. Stručnjaci su rekli da dijete ima šanse, na osnovu slika. Pružena joj je stručna psihološka pomoć u KB Sveti Duh, nije bilo tako neodgovornog postupanja. Ako je bilo grešaka u komunikaciji, netko će snositi sankcije. Jučer smo zatražili očitovanja zdravstvenih ustanova. Ne znam je li netko u Svetom Duhu nije obavijestio pacijenticu, to je za inspekciju”, napomenuo je odgovarajući na pitanja.

Dodao je: “Nije mi jasno da liječnici spominju Sloveniju. Jučer sam rekao da doživljavam kao svoj poraz ako žena mora u drugu državu ostvariti svoje pravo koje ima u Hrvatskoj. Zakon je jasan. Jučer je billo dilema treba li se mijenjati zakon, treba ga nivelirati. Struka mora procijeniti stanja. Zakon mora omogućiti pravo na to, i to u hrvatskom zakonu postoji.”

Na pitanje kakva bi reakcija bila da se radi o njegovoj kćeri, Beroš je rekao: “Užasno bi bilo i pokušao bih u okviru institucija postupati.”

“Ako je istina da na Svetom Duhu nema liječnika koji nema priziv savjesti, to je loše, to je odgovornost ravnatelja. Mi smo kao zakonodavac predvidjeli takvu mogućnost i balansiramo. Ravnatelji bolnica imaju jasan naputak da, ako su svi u prizivu savjesti, organiziraju sklapanje ugovora s ginekologom druge ustanove. Nitko živ u Hrvatsoj ne razmišlja o daljnjoj restrikciji prekida trudnoće. Neće biti krajnjih liberallizacija niti dodatnih restrikcija”, zaključio je.

Čavajdina odvjetnica Vanja Jurić reagirala je na izjave ministra Beroša.

“Prigovori se pripremaju i bit će podneseni u roku koji je predviđen zakonom, vjerojatno već danas”, rekla je Jurić za Index o Beroševoj izjavi da žalba, odnosno zahtjev za drugostupanjskom komisijom još nije podnesen.

Jurić je otkrila još jednu informaciju – i Petrova bolnica je odbila zahtjev i to za prijevremenim porodom, a ne prekidom trudnoće. “Petrova je jutros poslala da odbija zahtjev, ali su naveli da odbijaju zahtjev za prijevremenim porodom, a mi smo tražili prekid trudnoće. Značajna je razlika između ta dva pojma”, govori Jurić.

“Stvari koje Beroš govori uopće ne pišu u zakonu”

S Indexa su Jurić pitali i o Beroševoj izjavi da liječnici smatraju da se dijete treba roditi i da ga se treba pokušati liječiti.

“Koliko sam shvatila, Beroš govori otprilike da će se dijete roditi živo i da ga se može liječiti. To su sve stvari koje u zakonu uopće ne pišu. U zakonu piše da je prekid trudnoće dopušten ako se može očekivati da će dijete imati teške fizičke ili duševne mane. Dakle, uopće se ne radi o mogućnosti preživljavanja, nego o tome ima li teške tjelesne ili duševne mane”, rekla je za Index Jurić.

Kazala je i da Beroš ne govori istinu.

“Beroš nije rekao istinu da je Mirela Čavajda dobila psihološku pomoć na Svetom Duhu, nije je dobila. Nije istina i da nema hidrocefalusa jer se u nalazima spominje hidrocefalus”, zaključila je odvjetnica Mirele Čavajde.

Foto: Hina