Orban u mirovnoj misiji kod svog starog prijatelja Putina: Poslao je poruku da nitko u Europskoj uniji ne želi rat

Orban u mirovnoj misiji kod svog starog prijatelja Putina: Poslao je poruku da nitko u Europskoj uniji ne želi rat

Dugovječnost vladanja, pandemija i plin teme su o kojima je premijer Viktor Orban u utorak usuglasio stajališta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom za posjeta Moskvi koji mađarska oporba kritizira jer je održan u jeku napetosti između Rusije i Zapada.

Na početku sastanka Orban (konzervativac) izrazio je uvjerenje da će obojica još dugo ostati na vlasti, prenijela je ruska televizija.

Orbana, međutim, u travnju očekuju izbori na kojima će mu se prvi put suprotstaviti zajednički kandidat oporbe koja je i današnji Orbanov posjet Rusiji nazvala razbijanjem europskog jedinstva u vrijeme rusko-ukrajinske krize, javlja N1.

“Iskreno, ne predviđam odlazak s vlasti. U travnju će biti izbori na kojima ću se natjecati i pobijediti i tada vjerujemo da ćemo nastaviti surađivati još niz godina”, rekao je Orban sjedeći uz Putina.

Zbog sanitarnih ograničenja u pandemiji, malo je stranih čelnika koje ruski predsjednik prima na razgovore u četiri oka. Još je rjeđe da Putin održava zajedničku konferenciju za novinare s gostima, a u slučaju Orbana upravo je to predviđeno.

Na vlasti od 2010. Orban je izgradio prijateljski odnos s vlastodršcem u Kremlju unatoč brojnim krizama između Moskve i Europske unije i NATO-a, blokovima kojih je mađarska članica.

Današnji susret dvojice čelnika, 13. je po redu prema riječima mađarskog premijera, a održan je u jeku napetosti između Zapada i Rusije koji je optužuje da planira napad na Ukrajinu, što Moskva niječe i naprotiv optužuje Zapad za nervozno provociranje.

Mirovna misija

Putin je kazao da će s Orbanom razgovarati o tome, a mađarski premijer je rekao da je u misiji mira i da nitko u Europskoj uniji “ne želi rat”.

Na bilateralnom planu Orban je rekao da Budimpešta želi “povećati uvoz plina” u vrijeme kada Europa razmišlja o smanjenju ovisnosti o ruskih energentima.

“Želim povećanje isporučenih kubika”, rekao je Orban.

Općenito je istaknuo veliku bliskost s Moskvom u nizu pitanja, postavši s godinama, čelnik neke članice Europske unije koji je najbliži Kremlju.

Mađarska je tako prva u Europi koja je počela primjenjivati rusko cjepivo protiv covida Sputnjik, iako ga nije odobrila za uporabu Europska agencija za lijekove.

Orban je za cjepivo “iz sveg srca zahvalio” Putinu.

Na temu Ukrajine, Mađarska oklijeva primiti na svom tlu vojnike NATO-a zbog napetosti na rusko-ukrajinskoj granici.

Mađarski ministar obrane Tibor Benko ocijenio je “nepotrebnim da kontingent NATO-ovih 1000 vojnika bude stalno raspoređen u Mađarskoj”.

Prošli tjedan mađarska oporba pozvala je Orbana da otkaže posjet i nazvala “apsurdnima” prijedloge Moskve da dobije jamstva Zapada o zaštiti ruske sigurnosti.

“Takav prijateljski sastanak osobito je štetan našim nacionalnim interesima”, jer govori da “članice NATO-a i EU nisu jedinstvene u odbacivanju Putinovih prijedloga”, objavila je mađarska oporba u zajedničkom priopćenu.

Mađarski premijer “neizravno ohrabruje ruskog predsjednika da pogorša situaciju”, priopćila je oporba.

Foto: Hina