Orban “zapalio ” američke konzervativce: Progresivci nastoje odvojiti zapadnu civilizaciju od njezinih kršćanskih korijena

Orban “zapalio ” američke konzervativce: Progresivci nastoje odvojiti zapadnu civilizaciju od njezinih kršćanskih korijena

Američki i mađarski konzervativci moraju udružiti snage na izborima 2024. u Washingtonu i Bruxellesu kako bi “preuzeli” institucije od liberala koji prijete zapadnoj civilizaciji, rekao je u četvrtak mađarski premijer Viktor Orbán.

Mađarski nacionalist Orbán u govoru na konzervativnom skupu u Dallasu također je izjavio kako Sjedinjene Države trebaju snažnog vođu za pregovore o mirovnom sporazumu s Rusijom kako bi se okončao rat u Ukrajini.

“Samo snažan vođa može pregovarati o miru”, rekao je Orbán obraćajući se Konferenciji konzervativne političke akcije (CPAC), istaknutoj američkoj političkoj organizaciji. “Trebamo snažnu Ameriku sa snažnim vođom”.

Orbán se nije posebno osvrnuo na američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je javno nagovijestio da će se ponovno kandidirati za predsjednika 2024. Trump je podržao više od 100 konzervativnih kandidata uoči ovogodišnjih međuizbora u SAD-u, javlja Jutarnji list.

Ali Orban i Trump imali su srdačne odnose i mađarski je čelnik podržao Trumpa uoči glasanja u SAD-u 2020. Prije konferencije CPAC-a u videoporuci je poželio Trumpu uspjeh.

Poput Trumpa u Sjedinjenim Državama, i Orbán je uvelike kritiziran u Europi. Čelnici Europske unije, čija je Mađarska članica, rekli su da on potkopava demokraciju mjerama koje ograničavaju imigraciju i daju njegovoj vladi kontrolu nad medijima i nevladinim organizacijama.

Orbán, koji je u travnju ponovno izabran na četvrti uzastopni mandat, rekao je da su ulozi visoki za 2024. Osim američkih izbora, Europljani će te godine glasati za zastupnička mjesta u Europskom parlamentu.

“Ove dvije lokacije definirat će dvije bojišnice u borbi za zapadnu civilizaciju”, rekao je Orbán.

Nazvavši sebe “staromodnim borcem za slobodu”, Orbán je izjavio kako su Mađarska i njegova vlada “pod opsadom progresivnih liberala”.

Rekao je da progresivci nastoje odvojiti zapadnu civilizaciju od njezinih kršćanskih korijena. Žestoki antiimigracijski stav njegove vlade, pro-obiteljske politike i odbacivanje rodne ideologije odupiru se tim naporima, dodao je.

“Ovaj rat je kulturni rat”, rekao je Orbán. “Moramo revitalizirati naše crkve, naše obitelji, naša sveučilišta i naše društvene institucije”, poručio je.

U prošlomjesečnom govoru Orbán je izjavio da za razliku od zapadne Europe, gdje se lokalno stanovništvo miješa s neeuropskim imigrantima, Mađarska nije zemlja “miješane rase”. Njegove su riječi izazvale osudu Sjedinjenih Država, Europske unije, židovskih skupina i akademika.