OSTAJU BEZ KROVA NAD GLAVOM: Problem se ne rješava jer Sova utječe na Plenkovića

OSTAJU BEZ KROVA NAD GLAVOM: Problem se ne rješava jer Sova utječe na Plenkovića

Gordana Vojković, iz udruge Hrvatski savez stanara – građana EU, govorila je o stanarskom pravu i problematici zaštićenih najmoprimaca.

Na pitanje kakvi su rezultati nakon što je u proteklih godinu dana održano više sastanaka u Ministarstvu graditeljstva, Vojković je kazala:

“Stanarsko pravo koje smo mi dobili je država dala, dakle, nismo provalnici, okupatori u tim stanovima. To su bila naša stečena prava. 1996. godine naša stečena prava oduzima neki političar pisanjem zakona o najmu stanova. Postajemo podstanari u stanovima za koje još postoje aktivna rješenja stanarskog prava.”

Ističe da prvi zakon koji je napisan o najmu stanova nema točke o vladavini prava, kao niti točke o stečenim pravima, te o konvenciji o temeljnim ljudskim pravima, za što kaže da su tri najosnovnija pravila na kojima inzistira EU.

“Stanovi su oduzeti izvornim vlasnicima zbog ratnog profiterstva ili zbog toga što su imali u tim nekim stanovima ljude koji su radili za neprijatelje tijekom Drugog svjetskog rata pa su im bili oduzeti i dodijeljeni građanima koji su dolazili na obnovu u Grad Zagreb jer nisu imali gdje stanovati.

Gordana Vojković

1991. godine je pušten u raspravu prijedlog zakona o otkupu stanova na kojima postoji stanarsko pravo. Tu je već napravljena diskriminacija. Nas stanare su tim putem diskvalificirali i stavili da ne možemo otkupiti stanove na kojima postoji stanarsko pravo jer smo u nominalnom vlasništvu”, ispričala je Vojković, javlja N1.

Žalosnim smatra to što sudbena vlast nemilice izbacuje ljude iz stanova.

“Nema vraćanja u naturi, postoji samo obeštećenje. Od svih članica EU, niti jedna zemlja nije poslije Drugog svjetskog rata vršila niti obeštećenje niti povrat”, kazala je Vojković koja je imenovala i krivca zbog kojeg se, kako kaže, ovaj problem ne riješava.

“Problem nije riješen zato što Sova ima utjecaj na Andreja Plenkovića. On je autor zakona o prodaji stanova na koje postoji stanarsko pravo”, kazala je pojasnivši da je Sova kodno ime gospodina Vladimira Šeksa.

Upitana zašto bi on imao interesa, kazala je da ne zna zašto.

“Začudilo me kada je gospođa Jadranka Kosor bila pristala da se nama da pravo na otkupu, a on je rekao ‘ne, dok sam ja živ’”, kazala je Vojković.