Otišao još jedan glazbeni velikan: Preminuo Đelo Jusić

Otišao još jedan glazbeni velikan: Preminuo Đelo Jusić

U 81. godini preminuo je Đelo Jusić, hrvatski skladatelj, gitarist, aranžer i dirigent. Vijest o smrti velikana hrvatske glazbene scene objavio je na svom profilu na Facebooku njegov sin Đelo Jusić mlađi, koji se od oca oprostio uz njegovu pjesmu “Lula starog kapetana”.Đelo Jusić najpoznatiji je po brojnim velikim domaćim djelima zabavne, ali i ozbiljne, uglavnom orkestralne glazbe.

Skladanjem se počeo baviti tijekom 1960-ih godina, a u to vrijeme osniva vokalno-instrumentalni ansambl Dubrovački trubaduri s kojima je obišao zemlju i svijet[3]. Također je utemeljio i dječji zbor Mali raspjevani Dubrovnik. Osim što je snimao za Croatia Records (tada Jugoton), tu su još i mnoge svjetske nakladničke kuće poput Columbia, CBS, Parlophone, Electrola, Supraphone, Ensemble Electonicue i mnoge druge. Njegova diskografija broji 80 gramofonskih ploča i 20 CD izdanja na kojima se nalazi preko 1000 skladbi i za koja je dobio desetak zlatnih i platinastih ploča.

Godine 1961. utemeljio je vokalno-instrumentalni sastav ”Dubrovačke trubadure”. Njegova glazbena djela izvodili su brojni domaći izvođači, među kojima su Tereza Kesovija, Oliver Dragojević, Ibrica Jusić, Frano Lasić, Ivo Pattiera, Milo Hrnić i mnogi drugi.

Foto: Nikša Miletić/Hina