Afera Borg: Šavorić je svom prijatelju Plenkoviću besplatno ustupio luksuzni ured za snimanje spota “Vjerodostojno”

Afera Borg: Šavorić je svom prijatelju Plenkoviću besplatno ustupio luksuzni ured za snimanje spota “Vjerodostojno”

Večernji list u posjedu je specifikacije troškova agencije Unex za videoprodukciju predizbornog spota HDZ-a “Vjerodostojno” u kampanji 2016. godine koji je Andrej Plenković snimao i u prostoru Odvjetničkog ureda “Šavorić&Partners”. Iz specifikacije koja datira iz 13. kolovoza 2016. godine jasno je Večernji list u posjedu je specifikacije troškova agencije Unex za videoprodukciju predizbornog spota HDZ-a “Vjerodostojno” u kampanji 2016. godine koji je Andrej Plenković snimao i u prostoru Odvjetničkog ureda “Šavorić&Partners”. Iz specifikacije koja datira iz 13. kolovoza 2016. godine jasno je vidljivo da pod stavkom “najam lokacije – Odvjetnički ured “Šavorić&Partners” piše – gratis.

Sve ostale stavke, od produkcije, kamera, audio postprodukcije, vizažista (koji je plaćen 3121 kunu) itd. imaju iznos troška, a izrada spota koštala je ukupno 171.838,01 kuna. Tu nam je specifikaciju ustupio izvor koji je bio involviran u HDZ-ovu kampanju za parlamentarne izbore 2016. godine i ti su mu dokumenti bili dostupni. Osim nama, ta je specifikacija jučer e-mailom poslana i Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa koje baš danas na dnevnom redu ima odluku o tome je li premijer Plenković prekršio načela djelovanja vezano uz odabir neformalne skupine, poznate kao grupa Borg, koja je napisala “lex Agrokor”.

U prijavi temeljem koje je Povjerenstvo pokrenulo postupak tvrdi se da je upravo premijer Plenković predložio da u tu skupinu uđe i odvjetnik Boris Šavorić kojeg on poznaje još iz srednje škole. Međutim, premijer je negirao da je on predložio Šavorića i time bio dio ekipe koja je osmislila Borg premda poznanstvo sa Šavorićem iz mladosti nije tajio. Šavorića se, s pravne strane, smatra mozgom operacije Borg.

Još ranije, u jeku afere Borg zbog koje je pala i potpredsjednica Vlade Martina Dalić, doznalo se da je Plenković predizborni spot HDZ-a snimao i u Šavorićevu uredu. Međutim, u HDZ-u su tada tvrdili kako je lokaciju za snimanje spota predložila agencija Unex, da je HDZ to prihvatio, ali i sve troškove spota platio preko te agencije. Jednako su tvrdili i u Unexu te naglašavali da je “HDZ sukladno ugovorima podmirio sve obaveze i platio troškove predmetne kampanje kao i svih sredstava komunikacije uključujući i troškove produkcije TV spotova”. Nitko tada nije rekao da je najam Šavorićeva prostora bio – besplatan.

 

Foto: Hina