Otkriven krvnik iz Škabrnje koji već 27 godina živi u Sydneyju: Što je do sada radila policija?

Otkriven krvnik iz Škabrnje koji već 27 godina živi u Sydneyju: Što je do sada radila policija?

Policijska uprava zadarska objavila je u četvrtak da su otkrili krvnika iz Škabrnje koji je 1991. sudjelovao u egzekuciji 43 žrtve. Kako je objavio Večernji list, radi se o Zoranu Tadiću, šešeljevcu iz Loznice u Srbiji koji je tada imao 32 godine, a od 1992. godine živi u australskom Sydneyju.

Spomenuti Tadić je bio zapovjednik dobrovoljačkog voda iz Srbije, a zapovjedao je i sudjelovao u ubojstvu 30 civila i 13 branitelja u Škabrnji. Pitanje koje uz ovu objavu zadarske policije moramo postaviti jest: Zašto je do ovog otkrića došlo tek 27 godina od počinjenja tog masakra?

Koji su se to dokazi ili svjedoci u međuvremenu pojavili, a da ih nije bilo, recimo, prije pet, deset ili petnaest godina. Zadarski policajci, predstavljajući ovaj rezultat svog krim-istraživanja, to nisu objasnili. Možemo li zaključiti da ih je netko, nakon prosvjeda u Vukovaru, održanog u studenom prošle godine zbog nekažnjavanja ratnih zločina, malo ‘pogurao’ da se ozbiljnije posvete tom slučaju.

Masakr u Škabrnji, u kojem je uz dobrovoljce iz Srbije sudjelovala i JNA te lokalne srpske paravojne postrojbe, jedan je od najtežih zločina počinjen u ime velikosrpske politike u u Domovinskom ratu.

Godinama su branitelji iz tog mjesta tražili da se provede ozbiljna istraga i počinitelji zločina privedu pravdi. Nazivi postrojbi i većina sudionika tih zločina bili su im uglavnom poznati odranije te nije jasno što se toliko čekalo.

Nadati se je da je ovo krim-istraživanje provedeno ozbiljno i da se neće dogoditi, kao s jednim ranijim slučajem, kada je na sudu oslobođena osoba koju se sumnjičilo da je sudjelovala u tom masakru.

Pripadnici voda kojim je zapovjedao Tadić, prema policiji, prednjačili su u zločinima, a on je „imao kontrolu i autoritet nad njima, ali nije učinio ništa da ih spriječi već je i sam sudjelovao u tome“.

Podsjetimo, srpske postrojbe su izvlačile ljude iz skloništa, među njima žene i djecu, vrijeđali ih, zlostavljali i na kraju im pucali u glavu, vrat i prsa.
„Hvala Bogu da smo nakon toliko godina doživjeli da netko odgovara za žrtve Škabrnje, rekao je Večernjem listu zapovjednik obrane tog mjesta Marko Miljanić. Sad najprije slijedi podizanje optužnice, a potom i zahtjev Australiji za Tadićevim izručenjem.

Ako je suditi prema slučaju Dragana Vasiljkovića, s obzirom na pravnu proceduru u toj državi, nakon što hrvatski sud potvrdi optužnicu, moglo bi proći prilično mnogo vremena od upućivanja zahtjeva do samog izručenja.