Pa kao je to moguće? Mladiću u Splitu odobrili jednu leću, a po drugu mora u Zagreb

Pa kao je to moguće? Mladiću u Splitu odobrili jednu leću, a po drugu mora u Zagreb

Oftalmolog je mladiću iz Splita propisao dvije leće – jednu za lijevo, a drugu za desno oko. Nakon što je odnio nalaz na splitski HZZO na ovjeru, dočekalo ga je iznenađenje – splitski tim ovjerava potvrdu za jednu leću, a za drugu ne, prenosi Slobodna Dalmacija.

“Mom sinu je specijalist oftalmolog propisao dvije leće jer ima dva oka, tako da ostaje nejasno što su točno splitske liječnice mislile da bi on trebao koristiti za drugo oko. Crni povez možda?”, pita se njegova majka. Po drugu bi leću njen sin trebao otići u Zagreb.

Dodatan apsurd cijele priče, kaže majka mladića, leži u činjenici da su kontrolori HZZO-a liječnici bez specijalizacije, a imaju ovlasti propitivati rješenja i nalaze specijalista.

Slična situacija već se dogodila kad je mladić bio maloljetan pa je tada njegova majka umjesto njega provela žalbeni postupak, ispričala je. Tada nije s pričom izašla u medije, nadajući se da se radilo samo o proceduralnoj grešci. Upravo je zbog toga sada rezolutna ispraviti propušteno i iznijeti u javnost “labirint u koji birokratski aparat gura pacijenta.”

Postavlja se pitanje – koliko je uopće neupućenih pacijenata koji ne znaju da se imaju pravo žaliti na ovu praksu, a koji su prihvatili rješenje kontrolora koji su im uskratili minimum na koji imaju pravo? “Trebamo li tek u drugostupanjskom rješenju dobiti ono na što imamo pravo?”, pita se ogorčena majka.

Slobodna Dalmacija poslala je upit HZZO-u, od kog su doznali da je povjerenstvo u drugom stupnju surađivalo sa specijalistom oftalmologom, nakon čega su odobrili i drugu leću.

“Liječničko povjerenstvo Direkcije HZZO-a u drugom stupnju upravnog postupka, a na temelju žalbe, ima ovlasti donijeti novu odluku, u skladu s priloženom dodatnom medicinskom dokumentacijom, novim informacijama kao i argumentima žalbe”, tvrde iz HZZO-a.

Glasnogovornik Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje dodao je kako je druga leća odobrena u skladu s kompetencijama Liječničkog povjerenstva u drugom stupnju postupka, a sve zbog dobrobiti osigurane osobe.

Foto: Hina