PAO DOGOVOR MILANOVIĆA I PLENKOVIĆA: General Ivan Turkalj kompromisni kandidat za novog ravnatelja VSOA-e

PAO DOGOVOR MILANOVIĆA I PLENKOVIĆA: General Ivan Turkalj kompromisni kandidat za novog ravnatelja VSOA-e

Teleskop neslužbeno doznaje da je brigadni general Ivan Turkalj kandidat za ravnatelja VSOA-e oko kojeg su se, po svemu sudeći, dogovorili predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković. U igri su, doznajemo, bila trojica kandidata, a general Turkalj se iskristalizirao kao kandidat kojeg mogu prihvatiti obje strane. Prihvatljiv je Milanoviću, a svakako mu je pomogla i činjenica što je “zemljak” potpredsjednika Vlade Tome Medveda.

Službeni izvori su i dalje zakopčani do grla jer se drže dogovora o tome da neće ništa komentirati u javnosti dok odluka ne bude i službeno potpisana.

“Ništa ne želimo komentirati jer ne želimo “trošiti” ljude”, izjavio je za Teleskop dobro obaviješteni izvor koji je sudjelovao u pregovorima.

Brigadni general Ivan Turkalj (magistar inženjer građevinarstva, VSS) rođen je 11. prosinca 1967. u Slunju. Diplomirao je na Vojnoj akademiji Kopnene vojske 1990. godine te se dragovoljno priključio Zboru narodne garde Republike Hrvatske, 2. listopada 1991. godine.

General bojnik Ivan Turkalj

Od tada je u Oružanim snagama RH obnašao niz dužnosti, od zapovjednika inženjerijskog voda, satnije, zamjenika zapovjednika bojne do zapovjednika 38. inženjerijske brigade. Kao zapovjednik postrojbe tijekom obrane RH u njenim ratnim godinama prošao je ratišta Slavonije, Banije, Korduna i Dalmacije.

Isto tako, u Glavnom stožeru OSRH-a obnašao je, među ostalim, dužnost časnika za vojne vježbe u Operativnoj upravi, u Zapovjedništvu HKoV-a bio je voditelj operativnog središta, načelnik Odjela za obuku i načelnik Odjela za planiranje. S toga se mjesta upućuje na najvišu vojnu razinu školovanja, Ratnu školu, 2010. godine.

Nakon Ratne škole bio je na dužnosti voditelja Ureda vojnog predstavnika RH u NATO-u u Bruxellesu od 2012. do 2016. godine. Povratkom u RH obnaša dužnost pročelnika Kabineta načelnika Glavnog stožera od 1. kolovoza 2016. do 1. listopada 2019. godine, kada preuzima dužnost zamjenika zapovjednika HVU-a „Dr. Franjo Tuđmanˮ.

Od vojnih škola završio je Zapovjedno stožernu školu „Blago Zadroˮ 2001. godine i Ratnu školu „Ban Josip Jelačićˮ 2011. Godine, kao najvišu razinu školovanja u OSRH-u. Od izobrazbe u inozemstvu, završio je NATO tečaj za stožerne časnike u Oberammergauu u Njemačkoj 2006. godine i tečaj Leadership and Building Integrity 2018. godine. U Kanadi je pohađao tečaj engleskog jezika 2007. i 2010., koji je uspješno završio (STANAG 2222).

U čin poručnika promaknut je 1992., u čin natporučnika 1992., u čin satnika 1994., u čin bojnika 1999., u čin pukovnika 2004. i u čin brigadira 2008. godine. U čin brigadnog generala promaknut je 5. kolovoza 2019. godine.

Za svestrano obnašanje dužnosti tijekom rata i nakon njega odlikovan je Redom bana Jelačića, Redom hrvatskog pletera, Spomenicom domovinskog rata, medaljama Oluja i Bljesak te Spomenicama domovinske zahvalnosti za 5 i 10 godina.
Također, za uspješan rad nagradili su ga ministar obrane i načelnik Glavnog stožera OSRH-a knjigom, samokresom s posvetom, plaketama i drugim nagradama iz njihove nadležnosti, a dobio je i pohvalu Predsjednice RH.

Brigadir Ivan Turkalj živi u Zagrebu, oženjen je i ima sina (24 godine) i kćer (22 godine).

Ured predsjednika Zorana Milanovića jučer je izdao priopćenje u kojem je istaknuto da je postignut dogovor oko izbora čelnika VSO-e.

“S obzirom na brojne medijske upite, Ured Predsjednika Republike obavještava javnost kako je – nakon niza razgovora i usuglašavanja proteklih tjedana – postignuta suglasnost oko imenovanja čelnika na nepopunjena i otvorena zapovjedna mjesta u Oružanim snagama Republike Hrvatske. Riječ je o imenovanju na redom važne dužnosti, pa i neke značajnije za redovno funkcioniranje sustava obrane te upravljanje i zapovijedanje u OSRH, nego što je to dužnost ravnatelja VSOA.

U razgovorima i konzultacijama postignuta je suglasnost oko imenovanja direktora Glavnog stožera OSRH, zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta, zapovjednika Obalne straže, vojnog predstavnika RH pri NATO-u, ravnatelja VSOA-e te svih drugih čelnika koji bi trebali biti imenovani na vojne dužnosti koje su nepopunjene kao rezultat rotacije zapovjednih kadrova. Za završetak procedure imenovanja još se čeka samo provođenje interne procedure u MORH-u, vezane uz dva imenovanja, a za koju ministar obrane tvrdi kako je mora provesti.

Predsjednik Republike potpisat će usuglašene prijedloge imenovanja čim ministar obrane završi internu proceduru na kojoj sam inzistira. Predsjednik Republike očekuje da će ministar obrane provesti spomenutu proceduru u najkraćem mogućem roku, a najkasnije do 10. kolovoza 2023. kako se ne bi morala produljivati Odluka o davanju ovlasti za koordinaciju poslova iz djelokruga VSOA-e te kako bi mogao imenovati nove čelnike na upražnjena i nepopunjena zapovjedna mjesta. Predsjednik Republike koji kao vrhovni zapovjednik OSRH odgovara za obranu Republike Hrvatske i za funkcioniranje sigurnosnog sustava čvrsto stoji na stajalištu kako se kod imenovanja na dužnosti u Oružanim snagama mora postupati sustavno i planski, vodeći računa o svim sastavnicama sustava”, stoji u priopoćenju.

Na slici: General Ivan Turkalj

Foto: Hina