Srpski povjesničar iskoristio Antu Tomića kako bi ocrnio Oluju: Tamo se skupe neki nacionalisti i pijani veterani

Srpski povjesničar iskoristio Antu Tomića kako bi ocrnio Oluju: Tamo se skupe neki nacionalisti i pijani veterani

Ravnatelj srpskog Instituta za suvremenu povijest Predrag Marković rekao je da je proslava Oluje u Kninu bizaran događaj te da je Hrvatska vjerojatno jedina država u Europi čiji je državni praznik činjenica da su ispraznili gotovo trećinu teritorija.

“Nisu ih ubijali kao što su htjeli u Drugom svjetskom ratu, ali tamo Srba praktički više nema. Pa slave nestanak stanovništva s trećine svog teritorija. Ne znam za drugi takav državni praznik u Europi”, rekao je Marković u povodu 28. obljetnice početka vojno-redarstvene operacije Oluja, koju Hrvatska slavi kao Dan pobjede, a u Srbiji i Republici Srpskoj obilježava se kao Dan sjećanja na pogrom Srba.

Marković je dodao da u Kninu, gdje Zagreb svake godine organizira središnju proslavu Oluje, danas ne samo da nema Srba, nego je Hrvatska od tog grada i okolice napravila “pustinju”.

“Većinu tih osvojenih teritorija nisu uspjeli naseliti Hrvatima pa slave što su im ispraznili velik dio zemlje, a da stvar bude gora, zločine u Oluji nisu počinile paravojne formacije, nego regularne vojska i policija”, rekao je Marković, javlja N1.

Srpski povjesničar Predrag Marković

Istaknuo je da odnosi Srbije i Hrvatske danas nisu tako loši, ali da je Oluja točka na kojoj se ne mogu pomiriti.

“Koliko je čudno slavlje u Kninu najbolje je opisao hrvatski književnik Ante Tomić. Tu se skupe neki nacionalisti, pijani veterani i drugi dan Knin je opet mrtav grad. Kao oni napušteni gradovi u kaubojskim filmovima”, rekao je Marković.

Istaknuo je da Hrvatska u Kninu slavi pobjedu nad Goranom Hadžićem i Milanom Martićem te polunaoružanim visokim civilima kao da su zajedno pobijedili ruskog feldmaršala Mihaila Kutuzova i vođu nacističke Njemačke Adolfa Hitlera.

“Nikada nije bilo slabijeg i jadnijeg protivnika od vojske Republike Srpske Krajine, a Hrvati svoju pobjedu nad polunaoružanim, uglavnom starijim civilima, pretjeruju na takav način da je to neukusno. Nama Srbima zamjeraju što imamo mitove o pobjedama, ali mi smo se borili s turskim sultanima, austrijskim feldmaršalima, Hitlerovim generalima i oni su u svojoj pobjedi pobijedili Mileta Martića”, rekao je Marković.