Papa Franjo na zatvorenom sastanku s biskupima: Sjemeništa su već prepuna “pederčina”

Papa Franjo na zatvorenom sastanku s biskupima: Sjemeništa su već prepuna “pederčina”

Papa Franjo upotrijebio je vrlo pogrdan izraz prema LGBT zajednici dok je na zatvorenom sastanku s talijanskim biskupima ponovio da homoseksualcima ne bi trebalo dopustiti da postanu svećenici, izvijestili su u ponedjeljak talijanski mediji.

La Repubblica i Corriere della Sera, talijanske dnevne novine s najvećom nakladom, citirali su papu koji je navodno kazao da su sjemeništa već prepuna “frociaggine”, vulgarnog talijanskog izraza koji se grubo prevodi kao “pederčina”. Vatikan nije odgovorio na zahtjev za komentar.

La Repubblica je svoju priču pripisala nekolicini neimenovanih izvora, dok je Corriere naveo da ju je poduprlo nekoliko neimenovanih biskupa koji su sugerirali da papa, kao Argentinac, možda nije shvatio da je talijanski izraz koji je upotrijebio uvredljiv, javlja Jutarnji list.

Web stranica za političke tračeve Dagospia prva je izvijestila o toj slučaju koji se navodno dogodio 20. svibnja kada je Talijanska biskupska konferencija otvorila četverodnevnu skupštinu zatvorenim sastankom s papom.

Papa Franjo (87) do sada je zauzimao otvoreniji pristup LGBT zajednici. Na početku svog papinstva 2013. je rekao: “Ako je osoba gay i traži Boga i ima dobru volju, tko sam ja da sudim?”, dok je prošle godine dopustio svećenicima da blagoslivljaju članove istospolnih parova, što je izazvalo značajnu konzervativnu reakciju.

S druge strane, na susretu s talijanskim biskupima 2018. rekao im je da pažljivo provjeravaju kandidate za svećenike i odbiju sve moguće homoseksualce.

U dokumentu iz 2005., objavljenom pod Franjinim pokojnim prethodnikom Benediktom XVI., Vatikan je rekao da Crkva može primiti u svećeništvo one koji su jasno “nadvladali homoseksualne sklonosti” tijekom najmanje tri godine.

Foto: Hina