Papa je za Irineja rekao da je veliki patrijarh, a on je Stepinca nazvao ustaškim vikarom i nacističkim suradnikom

Papa je za Irineja rekao da je veliki patrijarh, a on je Stepinca nazvao ustaškim vikarom i nacističkim suradnikom

Otkad je poglavar Katoličke crkve, izjave pape Franje nailaze na veliki odjek među vjernicima, ali i ne samo među njima. Tako je bilo i kad je na povratku iz Bugarske i Sjeverne Makedonije govorio o kanonizaciji blaženog Alojzija Stepinca i za patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja rekao da je veliki patrijarh.

“Povijesni slučaj je ovaj: kanonizacija Stepinca. On je bio krepostan čovjek, zato ga je Crkva proglasila blaženim. Vjernici mu se mogu moliti. Ali u jednom trenutku procesa došlo se do nerazjašnjenih točaka koje se tiču povijesti. I ja, koji moram potpisati kanonizaciju – to je, naime, moja zadaća – moleći, razmišljajući i tražeći savjet, uvidio sam da moram zamoliti za pomoć srpskog patrijarha Irineja, koji je veliki patrijarh. I Irinej mi je pomogao. Zajedno smo osnovali povijesnu komisiju: i njega i mene jedina stvar koja zanima je ne pogriješiti, zanima nas istina. Ne pogriješiti”, riječi su pape Franje koje su imale veliki odjek u Hrvatskoj.

Odbija kompromis na Kosovu A tko je patrijarh Irinej čije je građansko ime Miroslav Gavrilović? Rođen je 1930. godine u okolici Čačka i 45. je poglavar SPC-a, a na mjesto patrijarha ustoličen je 2010. Prije toga je godinama bio episkop niški. Otkako je postao patrijarh SPC-a više je u fokusu javnosti i medija, a njegove izjave mnogi smatraju neodmjerenima te da ne pridonose stabilizaciji odnosa između dviju crkvi i dviju država. Od prvoga dana oštro se protivi kanonizaciji Alojzija Stepinca kojega je nazvao “ustaškim vikarom” i „nacističkim suradnikom” koji ništa nije napravio da zaštiti srpski narod u NDH. Zalažući se protiv njegove kanonizacije, u dva je navrata pisao i papi Franji. Govoreći o stradanju Srba tijekom 2. svjetskog rata, rekao je da je Hrvatska jedina imala logore za djecu, a da je kroz logor u Jasenovcu prošlo 50.000 djece čiji se plač čuo do Zagreba. Kazao je i kako smatra tragičnim ponašanje braće rimokatolika za koje je rekao da su izazvali najveće stradanje Srba, a pri tome nisu nikad iskazali kajanje niti uputili ispriku.

Poznata je i njegova izjava „Gdje god žive Srbi, to je Srbija, bilo u Srbiji, bilo u BiH, Vojvodini, Crnoj Gori ili na drugim mjestima”. Odbija bilo kakav kompromis s Albancima na Kosovu, a presudu u Haagu Ratku Mladiću nazvao je „vražjim djelom koje rade svjetski moćnici”. Poznato je i da je na Sajmu knjiga u Beogradu posjetio i štand osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, piše Večernji list.

Foto: Denis Cerić/Hina