Večernji list tvrdi: Željka Markić pozvala Bannona da danas dođe u Zagreb, ali on se nije odazvao

Večernji list tvrdi: Željka Markić pozvala Bannona da danas dođe u Zagreb, ali on se nije odazvao

Željka Markić pozvala je Stevea Bannona, bivšeg glavnog stratega američkog predsjednika Trumpa, da sudjeluje na konferenciji koju pod naslovom “Izazovi EU – suverenizam, populizam i migrantska kriza” danas u Zagrebu organizira njezina udruga U ime obitelji, doznaje Večernji list od izvora bliskih Bannonu, no bivši šef Trumpove kampanje nije na taj poziv ni odgovorio.

Konferencija, koju sufinancira Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, kao govornike najavljuje Ivu Banca, Davorku Budimir, Borisa Havela, Anđelka Milardovića te, od političara, M. Petir, Z. Hasanbegovića i R. Podolnjaka. Plakat konferencije, inače, krasi ilustracija koja prikazuje EU u obliku čovjeka koji gazi po tlu na kojem piše “suverenizam”, noga mu (ili joj, pošto je riječ o EU) okovana je migrantskom krizom, a posrće pod teretom populizma. Markić je, čini se s pravom, očekivala da će se Bannon u sve to lijepo uklopiti pa ga je, kako kažu naši izvori, pismeno pozvala u Zagreb. No, on se nije odazvao, a čini se da mu unaprijed dogovorene obveze to ni ne bi dopustile: za danas je najavljen u Berlinu, kao gost na konferenciji koju u Bundestagu organizira krajnje desna stranka AfD, piše Večernji list.

Tako je splet okolnosti doveo do toga da će njemačka kancelarka A. Merkel 18. svibnja biti u Zagrebu na poziv premijera Plenkovića; Bannon u Berlinu na poziv ljutih Merkeličinih političkih protivnika iz AfD-a; a Ž. Markić s neostvarenom željom da se Bannon pojavi na konferenciji njezine udruge.