Plenković: Izjave Brune Esih nisu vrijedne komentara, Zagreb je oslobođen 1945.

Plenković: Izjave Brune Esih nisu vrijedne komentara, Zagreb je oslobođen 1945.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je za Večernji list kako smatra da se komemoracija u Bleiburgu, unatoč kontroverzama u Austriji, ove godine treba održati, istaknuvši da taj skup treba biti održan uz poštovanje prema žrtvama i u skladu s austrijskim zakonima.

Unatoč crkvenim i političkim kontroverzama koje ju prate u Austriji, komemoraciju na Bleiburškom polju treba biti održana i ove godine, rekao je Plenković u velikom intervjuu Večernjem listu od subote te istaknuo da se austrijske zakone na tom skupu mora poštivati, piše Novi list.

Ovogodišnja središnja komemoracije u povodu 74. obljetnice Bleiburške tragedije planirana je za 18. svibnja na Bleiburškome polju. Premijer podsjeća da je pokrovitelj komemoracije Hrvatski sabor te poručuje da se na taj način osuđuje sve zločine poraća u kojima su stradale brojne nevine hrvatske žrtve.

Premijer se u intervjuu osvrnuo i na izjavu Brune Esih da je 8. svibnja »dan pada Zagreba« rekavši kako ta izjava nije vrijedna komentara. Istaknuo je da je Hrvatska u Drugom svjetskom ratu bila na pobjedničkoj strani te da se hrvatsko društvo danas gradi na njegovanju kulture sjećanja na sve žrtve totalitarnih režima, zaštiti ljudskih prava i odbacivanju netolerancije.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina