Partizani “ujedinili” Plenkovića i Milanovića: Jedva su se pogledali

Partizani “ujedinili” Plenkovića i Milanovića: Jedva su se pogledali

Predsjednik Vlade, Andrej Plenković, i predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović sudjeluju na obilježavanju Dana antifašističke borbe u Spomen-parku Brezovica.

Prvi je to put u dugo vremena da su se dvojica predsjednika našli na istom mjestu u isto vrijeme.

Zasad ne razgovaraju. Plenković i Milanović samo su prošli jedan pored drugoga. Tek kad su sjeli jedan pored drugoga rukovali su se i to je bilo sve, nije bilo nikakvoga razgovora između njih, javlja N1.

Uz njih u Brezovici su i bivši predsjednici Ivo Josipović i Stipe Mesić.

Andrej Plenković prvi put kao premijer sudjeluje na obilježavanju Dana antifašističke borbe u šumi Brezovica kraj Siska. I prvi put Vlada je organizator događaja. Pitanje je – zašto tek sad?

Odgovor premijera očekuje se i na prijedlog izmjena Kaznenog zakona kojima bi se kažnjavala upotreba ustaškog pozdrava Za dom spremni. Za najkasnije tri tjedna prijedlog stiže u Sabor.

Dolazak pozdravljaju i u Savezu antifašističkih boraca. Nagomilalo se problema vezanih uz odnos prema antifašizmu.

“G. Plenković očito smatra da je potrebno te neke procese zaustaviti i krenuti rješavati problematiku koja se gomilala 30 godina. Mislim da je njegov dolazak u Brezovicu samo jedan korak u tom pravcu”, kaže predsjednik predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin.

Predsjednik Republike Zoran Milanović u Splitu je sudjelovao na svečanom obilježavanju Dana antifašističke borbe uz koncert Hrvatske ratne mornarice u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Predsjednik se nakon svečanosti obratio javnosti. “Došao sam ovdje radi svog dida, njegovog brata, svoje babe i njezine braće koji u rat nisu otišli kao antifašisti, nisu ni znali što to znači. Moja baba je govorila: ‘Čovjek nije mogao durat’. To je moralo biti grozno jer običnog čovjeka, dalmatinskog težaka, nakon svega što je prolazio kroz ratove, da ponovno ide u rat, a da ustvari ne mora, to mora biti duboki ljudski potres”, rekao je.

Foto: N1