Pavle Kalinić nezadovoljan borbenim zrakoplovima koje nam nude: Evo njegovog objašnjenja

Pavle Kalinić nezadovoljan borbenim zrakoplovima koje nam nude: Evo njegovog objašnjenja

Prvi čovjek Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić bio je gost današnjeg Novog dana N1 Televizije.

Hrvatska opet pokušava nabaviti višenamjenske borbene avione. Kupnju aviona u studiju Novog dana komentirao je pročelnik Ureda za upravljanje hitnim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić. On, naime, smatra da niti jedna ponuda nije dobra, a zrakopove je  proglasio “starim kantama”  čije je vrijeme prošlo.

“Svi avioni koji su ovdje ponuđeni su generacija 4, dakle prošlo svršeno vrijeme, aorist. Danas je Hrvatska dio NATO-a i ako želi imati suvremene zrakoplove, treba razgovarati o F-35. Kada gledate međunarodne vijesti, nitko ne želi kupiti Gripene, Rafale, jer je to prošlo svršeno vrijeme. Ali treba razmišljati o nekoj drugoj stvari, a to je da vjerojatno 6. generacija zrakoplova uopće neće imati pilote”, smatra Kalinić.

Smatra da su MIG-ovi odavno trebali biti prizemljeni i stavljeni u muzeje i dodaje: “Sve ovo što nam je ponuđeno nije dovoljno. Sve zemlje to napuštaju, SAD, Izrael… Najidealnije bi bilo da se kupi četiri do šest zrakoplova F-36 i da naši ljudi prođu obuku.”

Na pitanje je li realno i dobro sada kupovati zrakoplove kada bilježimo najveći pad BDP-a otkako se isti mjeri, Kalinić odgovara: “Smatram da svaka zemlja koja sebe želi vidjeti kao suverenu državu mora imati zrakoplovstvo. Naravno da ne može imati ni blizu onoliko koliko bi trebala imati, ali četiri do šest F-36 zrakoplova može”, kaže.

“Mi se cijelo vrijeme s ovom kupovinom ponašamo kao zemlja kolonija, a ne zemlja koja ima interese”, dodaje.

Smatra da je Zakon o obnovi Zagreba trebao biti izglasan prije šest mjeseci i da se jako kasni s tim.

“Zakon o obnovi Zagreba je potreban i kasni ni više, ni manje nego šest mjeseci. Bolje loš zakon nego nikakav. Sad je prošlo šest mjeseci i još nemamo nikakav zakon. Trebalo je odmah krenuti u statičku obnovu”, smatra Kalinić i kaže kako je procjena koja je rađena prije 12 godina pokazala kako upravo potres predstavlja najveću ugrozu za Zagreb.

Facebook Comments