Pavuna ponovno digao publiku na noge: Sadašnja civilizacija bira između Boga i Googlea. Mobiteli su za Krista ništa

Pavuna ponovno digao publiku na noge: Sadašnja civilizacija bira između Boga i Googlea. Mobiteli su za Krista ništa

„Kultura neslaganja – Ili: Jesmo li se naučili prihvaćati drukčija mišljenja?“ bila je tema Teološkog četvrtka Kršćanske sadašnjosti održanog 27. veljače u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu u Zagrebu. Uvodna izlaganja održali su Davor Ivo Stier, fr. Frano Prcela i prof. dr. Davor Pavuna.

Nakon uvoda don Antona Šuljića, voditelja Teološkoga četvrtka, u kojem je najprije kratko predstavio temu i razloge njezina izbora, a zatim i predavače, Davor Ivo Stier svoje je izlaganje započeo čitanjem odlomka iz Svetog pisma (Mt 5,43-48) u kojem Isus govori o potrebi ljubavi čak i prema neprijateljima, javlja Narod.hr.

Istaknuvši kako je pročitano temelj rasprave o kulturi neslaganja, kulturi dijaloga, kulturi uvažavanja i kulturi civilizirane polemike koja je, kako je rekao, potrebna u društvu koje je pluralno i u kojem nema jednoumlja. Istaknuo je kako kršćani u takvom društvu moraju voditi polemiku u okviru Isusove zapovijedi iskazivanja ljubavi prema svojim neprijateljima jer je ljubav temelj svake kršćanske kulture.

„Polazeći od pretpostavke da šutnja nije tek odsutnost govora, nameće se pitanje aktualnih posljedica prešućivanja u Crkvi, ne toliko za budućnost ugleda Crkve u Hrvatskoj javnosti, nego nadasve za njeno prvotno poslanje naviještanja Radosne vijesti. Nije riječ tek o prešućivanja u unutarcrkvenoj perspektivi nego i o perspektivi prisutnosti u društvu”, rekao je Prcela.

Istaknuo je i kako je Crkva u komunizmu bila osuđena na „život iz sakristije”, no kako su joj s demokratskim promjenama široko otvorena vrata javnosti.

Prof. dr. Davor Pavuna osvrnuo se na svoj životni put i obraćenje u kojem su veliku ulogu imali pater Zvjezdan Linić i profesor Tomislav Ivančić. Govorio je i o odnosu znanosti, demokracije i ljudske percepcije.

„Sadašnja civilizacija bira između Boga i Googlea. Svi smo se naviknuli, čak i stariji, na mobilne telefone. Naviknuli smo se da nam oni daju informacije i dnevne novosti”, rekao je te istaknuo kako je sadržaj koji nam se nudi upitan.

„Isus Krist je sveprisutan i sveznajući, prema tome mobilni telefoni za njega su ništa”, rekao je Pavuna.

Na koncu se razvila bogata i živa diskusija koja je dijelom doticala crkveno, dijelom znanstveno, a dijelom i političko polje djelovanja i života vjernika.

Foto: Z1

Facebook Comments