Napada na Milanovićevog savjetnika: Nitko normalan se ne bi složio s njim

Napada na Milanovićevog savjetnika: Nitko normalan se ne bi složio s njim

U N1 Dvoboju Točke na tjedan gostovali su Ivan Herak, posebni savjetnik ministra turizma i Damir Krešić, ravnatelj instituta za turizam. Govorili su o potencijalnom utjecaju koronavirusa na turizam, a raspravljali su i o tezi Velibora Mačkića, koji kaže da je turizam prokletstvo Hrvatske.

Predsjednikov savjetnik za ekonomiju Velibor Mačkić iznio je tezu kako je turizam prokletstvo za Hrvatsku, koje nam dugoročno ne donosi korist, već štetu.

Damir Krešić se ne slaže s takvom tezom. “Nitko ozbiljan se ne bi mogao složiti. Mislim da niti sam kolega Mačkić nije baš tako mislio”, prokomentirao je, dodavši kako je vjerojatno htio reći da turizam ima i negativnih efekata, javlja N1.

Ivan Herak se složio. “Ova izjava o turizmu kao “štetočini” ga malo diskvalificira kao znanstvenika, profesora i savjetnika predsjednika. I Milanović bi se trebao očitovati o tome”, rekao je, pojasnivši kako je Milanović 2013. bio na čelu Vlade koja je donijela strategiju razvoja turizma kojom je predviđen pozitivan rast turizma 2020.

“Moj Poreč bio bi Virovitica s palmama da nema turizma. Odnos države prema turizmu je maćehinski”, kaže Herak, a Krešić ističe kako 17 posto BDP-a Hrvatske dolazi od turizma.

“Neporeciva je činjenica da je udio turizma u ukupnom hrvatskom gospodarstvu visok. Možda je toga problem što se neki drugi dijelovi ne razvijaju brzo kao turizam”, govori Krešić.

Herak kaže kako je teško procijeniti što će se događati. “Ovisi koliko će dugo ta priča trajati i koliko će obuhvatiti naša emitivna tržišta.”

“Mačkić tvrdi da je koronavirus usporio turističko gospodarsto i u pravu je. Ali je usporio i sveukupno svjetsko gospodarstvo”, nadovezao se Krešić, dodavši kako ne misli da nam je propala uskršnja sezona.

“U prvom tromjesječju radimo samo dva do tri posto noćenja. Ako se cijela panika oko koronavirusa smiri u neko dogledno vrijeme, izvući ćemo se neokrznuti ili sa vrlo malim negativnim posljedicama”, ustvrdio je. “Turizam je više puta pokazao da je vrlo otporna djelatnost. Ljudi vole putovati. Vraćaju se čim prođe opasnost.”

Herak smatra da bi najveći gubitnik u cijeloj priči mogao biti grad Zagreb, s obzirom na to da je najviše noćenja lani ostvareno iz Južne Koreje – skoro pola milijuna. “Ako je igdje prisutan fenomen cjeloživotnog obrazovanja, to je u turizmu”, rekao je, istaknuvši kako turistički djelatnici, između ostalog, moraju govoriti nekoliko stranih jezika.

“Složio bih se s tezom da država ima maćehinski odnos prema turizmu. Pogledajte koliko poticaja je dano u poljoprivredu, brodogradnju… ne kažem da nije trebalo. Da je samo pet posto toga bilo uloženo u turizam imali bi konkurentije turističko gospodarstvo, koje je i bez toga konkurentno”, smatra Krešić.

Foto: Screenshot/N1