Mason u Hrvatskoj narodnoj banci: Guverner Boris Vujčić ne zna ništa o tome iako mu je savjetnik

Mason u Hrvatskoj narodnoj banci: Guverner Boris Vujčić ne zna ništa o tome iako mu je savjetnik

Nakon šokantnog otkrića da je bivši glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić mason, portal Direktno razotkrio je još nekoliko ‘zanimljivih’ slučajeva u kojima su istaknuti Hrvati članovi masonskih loža. Jedan od njih je i bivši viceguverner Hrvatske narodne banke (HNB) Davor Holjevac, sada savjetnik guvernera središnje banke Borisa Vujčića, a prethodno višegodišnji direktor dviju najvećih hrvatskih banaka, Zagrebačke i Privredne.

Holjevac je, podsjetimo, imenovan na mjesto viceguvernera HNB-a 16. srpnja 2006. godine, odlukom Hrvatskog sabora.

Njegova poslovna karijera počela je krajem ’70-ih godina. Započeo je u Privrednoj banci Zagreb kao pripravnik, a 1984. godine prešao je u Ljubljansku banku Zagreb, gdje je radio kao pomoćnik šefa poslovnice te savjetnik u Direkciji sredstava i likvidnosti. U Jugobanci Zagreb, u kojoj se zaposlio 1987. godine, obavljao je najprije zadaće direktora Direkcije plana i analize, a potom je postao i direktor Sektora financija.

Godine 1991. dolazi u Zagrebačku banku na mjesto direktora Sektora financija, a zatim je imenovan članom Uprave te banke nadležnim za financije, gdje ostaje do 1998. godine kad preuzima dužnost člana Uprave Privredne banke Zagreb odgovoran za računovodstvo i financijsku kontrolu. Na tom je mjestu bio do veljače 2006. godine kada u tvrtki Zagrebgradnja postaje član Uprave nadležan za financije i strategiju. Poslije toga, stupio je na mjesto viceguvernera HNB-a gdje je bio do 16. srpnja 2012. godine.

U vremenu obnašanja dužnosti viceguvernera HNB-a optužen je bio za propast splitske Credo banke.

Splitska Credo banka krajem 2011. godine završila je u bankrotu. Zbog toga, Hrvatska narodna banka joj je na izvanrednoj sjednici Savjeta HNB-a oduzela dozvolu za rad, a kao jedan od odgovornih bio je prozivan upravo Davor Holjevac.

Holjevac je tada naglasio kako mjesta panici nema i da je hrvatski bankarski sustav izuzetno stabilan. No u kaznenoj prijavi protiv Holjevca, šestorka osumnjičena za zloporabu položaja i ovlasti u likvidiranoj Credo banci pokušala je dokazati da je viceguverner, osim za propast Credo banke, odgovaran i za pokušaj destabilizacije dijela hrvatskog bankarskog sustava izjavama o pojačanom nadzoru u još četiri banke.

U konačnici, slijedom sukoba s tadašnjim predsjednikom HANFA-e Antom Samodolom, guverner HNB-a Boris Vujčić smijenio je Holjevca po isteku njegova mandata.

Holjevac se, prema dokumentu kojeg imamo, priključio Velikoj loži Hrvatske.

Portal Direktno u posjedu je tromjesečnog izdanja on-line časopisa za članove Velike lože Hrvatske Kutnik u kojemu se navodi da je 27. travnja 2013. godine održana godišnja skupština Velike lože Hrvatske te da je ‘tom prigodom Veliki majstor zavjetovao časnu braću starješine’.

Na toj ‘svečanosti’ su bili, osim ranije spomenutog Holjevca, i Rajko Pfaff te pokojni odvjetnik Marijan Hanžeković koji je bio vođa Velike Lože Hrvatske.

Foto: Bilten Kutnik

Na slici: Davor Holjevac u sredini