Peđa Grbin u problemima: Ne želi pokazati kragujevačku diplomu svoje surpuge zato što je napisana na ćirilici?

Peđa Grbin u problemima: Ne želi pokazati  kragujevačku diplomu svoje surpuge zato što je napisana na ćirilici?

»Onaj iz Kragujevca« – tako već danima premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u javnosti naziva šefa SDP-a Peđu Grbina, zbog slučaja s diplomom njegove supruge, o čemu su mediji već ranije pisali.

No, sad je Plenković to počeo činiti čak i na sjednicama Vlade, pa je Grbin na sve odlučio odgovoriti.

Objasnio je da njegova supruga, kao ni njezine kolegice, još nisu dobile nikakvo službeno rješenje o poništenju diploma, pa stoga to ne utječe na radno mjesto njegove supruge ni njen status kod poslodavca u jednoj bolnici u Zagrebu.

Također, vodit će u tom smjeru pravni spor, pa su se ona i njezine kolegice već povezale s odvjetnicima, ali zasad nikakvo rješenje ustanove iz Kragujevca nemaju, javlja Novi list.

Radi se, dakako, o slučaju koji je uzburkao javnost, posebno u Srbiji, ali evo sada u Hrvatskoj, nakon što su srbijanski istražitelji uhitili bivšeg rektora Sveučilišta u Kragujevcu te bivšeg dekana Medicinskog fakulteta zbog sumnje u izdavanje 45 lažnih diploma medicinskim sestrama i jednog doktorata.

Među studenticama koje su dobile diplomu je i supruga predsjednika SDP-a Peđe Grbina, Altana. On je odmah po izbijanju afere prije skoro mjesec dana, u kolovozu, poručio da su zapanjeni da su se medicinske sestre ni krive ni dužne našle u problemu jer se cijelo školovanje odvijalo u Puli, a mijenjali su im se tek nazivi institucija na koje su se vodili dokumenti i indeksi.

Podnošenje žalbe

– Prije 11 godina jedna institucija iz BiH i jedna institucija iz Srbije sklopile su ugovor s Općom bolnicom Pula koja je postala nastavni centar za studij sestrinstva.

Ako je jedna bolnica sklopila sporazum s nekim sveučilištima, tko bi sumnjao u to? Nisam ni ja kao student prava, tada mlad čovjek, provjeravao ima li moj Pravni fakultet dopusnicu za rad, podrazumijevalo se da je ima.

Ispostavilo se da tu ipak ima problema, pa je tadašnji ministar obrazovanja Željko Jovanović 2013. zabranio taj studij koji je bio pod sveučilištem iz Zenice, i tada je sklopljen sporazum sa institucijom iz Kragujevca.

Medicinske sestre koje su studirale na tom studiju u tom trenutku, pa i moja supruga, znale su da će morati nostrificirati svoju diplomu, i zatražile su kod Hrvatske komore medicinskih sestara da se ona prizna, i dokumenti su izgledali kao nesporni, te su priznati.

No, dijelu studentica u međuvremenu je izdano rješenje o poništenju u ožujku prošle godine. Ali sad je gotovo kraj 2022. godine, a tog rješenja napismeno još nema, zato su angažirani odvjetnici.

Dakle, sad čekamo, a kad rješenje dođe, moja supruga i njene kolegice će podnijeti žalbu, kaže Grbin.

Odvjetnica skupine studentica je Vesna Alaburić koja je u medijima izjavljivala da one žele da se s njihovih diploma skine stigma, a objasnila je da je rješenje rektora donoseno u ožujku 2021., te je nejasno zašto se rješenja šalju tek u kolovozu 2022. godine, tim više što ni rektor kragujevačkog univerziteta, ni ijedno drugo tijelo te ustanove dosad nije poništilo odluke o priznavanju prava sestara na nastavak obrazovanja.

Istovremeno, Željko Jovanović, tadašnji ministar koji je zabranio studij 2013. godine, ipak smatra da je nekorektno da se danas piše da su medicinske sestre kupile diplome, jer su one zapravo žrtve pohlepe dvojice ljudi koji su vodili Sveučilište u Kragujevcu i tamošnji Medicinski fakultet – oni su te školarine u visini dvije tisuće eura godišnje zadržali za sebe umjesto da ih ostave na računu ustanove.

Politički rejting

Inače, njih 13 je svoje diplome nostrificiralo u Hrvatskoj još 2015. godine, dok njih 22 to nikad nisu učinile, a one koje s diplomom danas u Hrvatskoj rade, još su u međuvremenu polagale i dodatne razlikovne ispite prije nego su dobile licence za rad.

Na pitanje hoće li ova afera naštetiti njegovom ugledu i političkom rejtingu Peđa Grbin odgovara: »Sigurno mi neće koristiti«, a na upit zašto javnosti ne da na uvid sve dokumente, da li možda zato što je dio dokumentacije ili sama diploma čiji je izdavatelj Univerzitet u Kragujevcu njegove supruge pisana na ćirilici, Grbin odgovara da na to pitanje ne namjerava dati odgovor.

– Ne želim da se ovo više razvlači, a objava sve dokumentacije, samo bi razvlačila još duže slučaj po medijima. To nije moja diploma, ja na sebe mogu preuzimati odgovornost za niz stvari, ali moja supruga nije zaslužila da ovako bude u medijima.

Pogotovo to nisu zaslužile njezine kolegice, koje su u istoj situaciji kao i ona. A što se tiče jezika ili pisma kojim su dokumenti pisani, na to pitanje ne namjeravam davati odgovor, to je ispod svake ljudske razine, odgovorio nam je Grbin.

Studirale samo u Puli

Prema pisanju hrvatskih medija, u hrvatskom zdravstvu radi 13 medicinskih sestara s diplomama iz Kragujevca, a njihova će se valjanost utvrditi nakon istrage.

Ukratko – studentice sestrinstva u Puli studirale su cijelo vrijeme u Puli i uvijek je neka od hrvatskih znanstvenih institucija pri kojoj se taj studij odvijao imala ugovor sa sveučilištima izvan Hrvatske, ali formalno diploma im se vodi na način da je stečena u Kragujevcu.

Foto: Hina