Penava hvali Plenkovića i ne može se odlučiti bi li radije koalirao s Pupovcem ili s Hasanbegovićem

Penava hvali Plenkovića i ne može se odlučiti bi li radije koalirao s Pupovcem ili s Hasanbegovićem

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava  nije želio  jasno odgovoriti na pitanje bi li, da je predsjednik HDZ-a, za koalicijskog partnera radije izabrao Brunu Eish i Zlatka Hasanbegovića ili  Milorada Pupovca.

-Osobni stav o mogućnosti koalicije na razini Grada Vukovara izrekao sam. Iako se odgovor na postavljeno pitanje čini vrlo jednostavnim, gledajući ga odozdo, moram reći da dovoljno kvalitetnih spoznaja o parametrima potrebnima za odlučivanje na nacionalnoj razini nemam kako bih decidirano i sa stopostotnom sigurnošću mogao odgovoriti na to pitanje. Vrlo je nezahvalno bilo koga tko je preuzeo odgovornost za širu zajednicu, a osobito premijera jedne države, pitati što bi on radije jer nitko od nas nije tu da radi po svojoj volji, nego da vuče poteze koje smatra da su najbolji za zajednicu koju predstavlja, rekao je  Ivan Penava u intervjuu za Hrvatski tjednik.

Naglasio je da u posljednje vrijeme nije razmišljao o izlasku iz  HDZ-a, ali je u trenucima slabosti pomišljao na to razumiju li se i uvažavaju dovoljno unutar Hrvatske demokratske zajednice, odnosno jesu li njegovi stavovi kao gradonačelnika Vukovara iz redova HDZ-a i stranke na razini države međusobno suprotstavljeni.

-Nisam tip čovjeka koji na prvu diže ruke od svega i ne pokušava se izboriti za svoje stavove argumentima što, naravno, ponekad iz prizme emocijom nabijenoga Vukovara nije uopće lako. Kako predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića poznajem kao čovjeka dovoljno širokih shvaćanja, o čemu najbolje govori njegova reakcija na turbulentne situacije kroz koje smo skupa prošli, rekao je Penava i dodao da se ne sjeća da je igdje vidio da je Andrej Plenković ili bilo tko drugi najavljivao sankcije protiv njega osobno i to tumači kao  premijerovu širinu,  ali i kao uvažavanje Vukovara,rekao je Penava.

-Moram reći da s moje strane cijela stvar nije uopće bila koordinirana sa središnjicom, što je zasigurno pridonijelo otvaranju stanovite bojazni hoće li stvari na prosvjedu eskalirati i otići u neželjenom pravcu, što se na sreću, zahvaljujući svijesti sudionika prosvjeda nije dogodilo i na tomu svima zahvaljujem. Mislim da je prosvjed bio iskorak u pravom smjeru, da su poruke iz Vukovara kvalitetno odjeknule i u konačnici, da smo tim prosvjedom ukazali na slabosti sustava, ali i učvrstili te ohrabrili kritičko i demokratsko promišljanje koje u društvu trebamo njegovati, rekao je Penava.

Na novinarsko pitanje je li prvi problem hrvatske politike Milorad Pupovac ili netko drugi te je li  moguće kritizirati Milorada Pupovca i istodobno podržavati Andreja Plenkovića, Penava je naglasio da prvi problem hrvatske politike sigurno nije politika Milorada Pupovca. Upitao se trebamo li uskratiti potporu premijeru ili npr. izborniku bilo koje nacionalne vrste zato što u danomu trenutku nije povukao potez koji smo mi smatrali da treba povući.

-Kamo će nas takvo postupanje dovesti i hoće li itko ikoga u ovoj državi podržavati? Mislim da bi upravo takva situacija malodušnosti i iskakanja vodila kaosu kakav bi mnogi htjeli. Stoga mislim da je potrebno naći razinu koja s jedne strane prepoznaje i potiče konstruktivnu kritiku, ali ujedno ima svijest o širem kontekstu, rekao je Penava.