Genijalni diktator Bill Belichick: Hrvat s ‘Domoljubima’ osvojio šesti tron u američkom nogometu

Genijalni diktator Bill Belichick: Hrvat s ‘Domoljubima’ osvojio šesti tron u američkom nogometu

U Draganiću kraj Karlovca nisu vjerojatno ni gledali, a ni slavili pothvat američkog Hrvata Billa Belichicka koji je u nedjelju sa svojim New England Patriotsima osvojio šesti Super Bowl.

Time su Bellichick i njegovi ‘Domoljubi’ ušli u povijest jer su izjednačili broj naslova s Pittsburgh Steelersima i tako postali najtrofejnija momčad američkog profesionalnog nogometa (NFL).

No, za razliku od Steelersa koji su te naslove pokupili u 34 godine, Patriotsi su sve to napravili u zadnjih 17 godina, otkad im je trener Belichick, a dodavač Tom Brady. Već sada je Belichick najuspješniji trener u američkom nogometu.

Belichick je druga generacija američkih Hrvata. Njegov djed zvao se Ivan Biličić i živio je u Draganiću kod Karlovca. Baka mu je bila Marija rođ. Barković. U Sjedinjene Države su otišli 1897. u malo mjesto Monassen kraj Pittsburgha.

Bill kaže da je djed Ivan uvijek govorio o svojoj domovini Hrvatskoj, no njega to kao dječaka nije previše zanimalo. Ivan je bio vrtlar i mesar te je tako prehranjivao svoja četiri sina i kćer. Jedan od njih Steve, je Billov otac koji se oženio s Jeanette.

Upravo su Steveu u Imigracijskom centru, pričao je Bill o svojoj obitelji, savjetovali da amerikanizira svoje prezime Biličić u Belichick, zbog lakšeg izgovora. Steve je, kaže Bill, usko surađivao s hrvatskom zajednicom u Pennsylvaniji, a njegova sestrična nekoliko je puta posjetila i Draganić, odakle vuku korijene.

S godinama je i sam pokazivao sve više zanimanja za domovinu svojih predaka. Prije četiri godine je i posjetio Hrvatsku. ‘Hrvatska je mom ocu bila u srcu i ponosan sam na njegove korijene i povijest. Imao sam čast posjetiti tu predivnu zemlju i ponosan sam na hrvatsko naslijeđe’, rekao je tom prilikom Bill.

Super Bowl je jedan od najgledanijih sportskih događaja na svijetu. Lijepo je znati da je američki Hrvat kao trener Patriotsa, već sada ostvario takve rezultate da će ih ubuduće teško biti nadmašiti. Tajna njegova uspjeha je u spartanskom radu i čeličnoj disciplini. Zovu ga ‘genijalni diktator’.