Penava kontrira Plenkoviću: Glas za Škoru je glas za Škoru, a ne za Milanovića

Penava kontrira Plenkoviću: Glas za Škoru je glas za Škoru, a ne za Milanovića

U Vukovaru je održana 10. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Prije početka sjednice Savjeta, u gradskoj upravi sastali su se premijer Andrej Plenković i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Prošlo je mjesec dana otkako je Ivan Penava izjavio da razmišlja o kandidaturi na unutarstranačkim izborima. Pitali smo ga – je li razmislio.

“Mislim da sad nije vrijeme. Doći će vrijeme kad ćemo razgovarati o tim stvarima,” javlja N1.

Premijer je izjavio da su razgovarali, između ostalog, i o neprocesuiranju ratnih zločina. Penava o tome kaže:

“U fokusu su bili projekti, što je Vlada napravila i kako je to napravila, odnosno što se može poboljšati. To je bio fokus sastanka. Te teme dotaknuli smo se vrlo kratko, ali ne na razini koja bi sad bila zanimljiva. Tu je dosta toga ranije rečeno i mislim da je svima jasno da je ogroman posao pred nama.

Rekao bih da svaki sastanak ima neku svoju temu. Današnja tema bio je Vladin Savjet za Slavoniju, Srijem i Baranju. Kad je tema ratnih zločina, onda ta tema dominira. Doći će to na red, ne morate se sekirati.”

“Svima su puna usta Franje Tuđmana”

Upitan kako gleda na poruke Miroslava Škore da je Andrej Plenković izdao HDZ i ideju Franje Tuđmana, kazao je:

“Svima su puna usta Franje Tuđmana. Govorimo o povijesnoj osobi čiji su lik i djelo monumentalni i naprosto mi je teško bilo koga tko stavlja u usta prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana – shvatiti bilo kako osim nekoga s nedostatkom vizije i ideje. Danas imamo druge izazove. U kontekstu spominjanja Franje Tuđmana, naravno da uvijek treba poštovati njegovo djelo, a ono se zove hrvatsku državu, i nikada ga nećemo nadmašiti. Ali danas živimo neke druge probleme, drugi ciljevi bi trebali biti pred nama. Ne mogu shvatiti to nadmetanje tko je veći pobornik ideja Franje Tuđmana. To je izostanak vizije vlastitog postupanja i razvoja Hrvatske.”

Penava je odgovarao i na pitanja o prepirci na relaciji Plenković-Škoro, odnosno na pitanje – je li glas za Miroslava Škoru glas za Zorana Milanovića?

“Glas za Miroslava Škoru je glas za Miroslava Škoru.”

Na pitanje znači li to da se ne slaže s premijerom, koji tvrdi upravo to, kazao je:

“Svatko ima pravo na svoje mišljenje.”

Foto: Hina