Penava kritizirao “populista Plenkovića” koji daje uhljebima, a uništava selo: Poljoprivrednici imaju najskuplju sjetvu u povijesti

Penava kritizirao “populista Plenkovića” koji daje uhljebima, a uništava selo:   Poljoprivrednici imaju najskuplju sjetvu u povijesti

Domovinski pokret je još u siječnju upozoravao na probleme hrvatskih poljoprivrednika, a sada se nažalost ispostavilo da smo bili u pravu. Predsjednik DP-a Ivan Penava upozoravao je na najskuplju sjetvu u povijesti hrvatske države koja je najavila slom hrvatske poljoprivrede i slom životnog standarda građana, a sve to po već ustaljenom običaju neuspješne i inertne politike Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva poljoprivrede.

Ne samo da Vlada nije učinila ništa da zaštiti poljoprivrednike od poskupljenja repromaterijala početkom godine, sada se poljoprivrednici moraju boriti i s poskupljenjem energenata, što uzročno-posljedično sprječava poljoprivrednike da ostvare dobit i zaradu, a kasnije to pretoče u svoje poljoprivredno gospodarstvo, čime bi uvjetovali daljnji rast i razvoj.

U jeku je sjetva pšenice, ječma, kao i završeci žetve soje i kukuruza, te vađenje šećerne repe, a na benzinskim postajama potražnja za plavim dizelom jednaka je traženju litre vode u pustinji! Kako bi na vrijeme obavili radove u polju, poljoprivrednici su primorani točiti “obični” dizel koji, prema najavama, od sutra doseže cijenu od 13,44 kn po litri, od čega u državni proračun odlazi gotovo 7 kuna kroz namete i PDV. Stoga se pitamo gdje je tu rentabilnost u proizvodnji za naše proizvođače u nikad osjetljivijim vremenima, kada je nužno stvoriti strateške zalihe osnovnih namirnica?! Gdje je obećana uplata avansne potpore kada je poljoprivrednicima to najpotrebnije?  A to je upravo sada! Ministarstvo poljoprivrede pretvorilo se u ‘Ministarstvo praznih obećanja i gledanja kroz ružičaste naočale’ bez uvida u stvarno stanje na terenu!

Populistička politika Andreja Plenkovića kojom se pokušava dopasti Bruxellesu, a koja nas zapravo uvodi u spiralu propasti, najočitija je u ruralnim dijelovima Lijepe naše. Rješenja su vrlo jednostavna, a odgovornost je isključivo na Vladi te ovim putem još jednom predlažemo mjere kojima bi se pomoglo poljoprivrednicima, a to su nadoknada razlike cijene goriva i repromaterijala, beskamatni zajmovi, dodatno smanjenje PDV-a na repromaterijal i energente, kao i regulacija cijene plavog dizela, što ne bi trebao predstavljati veliki problem za Plenkovića i njegovu Vladu.

Podsjećamo, da gorivo u Hrvatskoj na današnji dan iznosi 0 kuna, država sa svoje strane uzima gotovo 7 kuna. Imamo preskupu državu i previše uhljeba u ovoj državi koji previše koštaju. Ta kompozicija koja se vuče nema suverenističku politiku. Nažalost, nemamo ni državnika koji je u stanju tu politiku provesti i na kraju će ispasti sve kao i svih ovih godina, da je država bez državnika najskuplja država, a nažalost tu skupoću plaćaju obični hrvatski građani, u ovom slučaju konkretno poljoprivrednici, što je sramotno!