Penava optužuje Most: Bio je protiv nagodbe pa sada moramo Mađarima platiti 250 milijuna dolara

Penava optužuje Most: Bio je protiv nagodbe pa sada moramo Mađarima platiti 250 milijuna dolara

Početak srpnja nije iznevjerio niti ove godine. Najprije je daleke 2009. godine ostavku, bez ikakvog obrazloženja, podnio tadašnji predsjednik Vlade i HDZ-a Ivo Sanader, a sada je početak srpnja označen s još jednom ostavkom bez pravog objašnjenja, ona ministra u ostavci, Zdravka Marića.

Ovaj posljednji bijeg iz Vlade dijelom je zasjenio još jednu veliku i važnu nacionalnu temu, događaj koji spaja i bivšeg premijera i uskoro bivšeg ministra financija – arbitraža pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu (ICSID). Njihovom je presudom utvrđeno da Hrvatska mora platiti MOL-u vrijednost skoro još jednog Pelješkog mosta. I dok je prvi akter prema sudskoj presudi ”predao” upravljačka prava MOL-u nad nacionalnom naftnom kompanijom, drugi nije ispunio obećanje dano prije skoro šest godina koje je u njegovoj nazočnosti dao aktualni predsjednik Vlade, Andrej Plenković. Obećanje o preuzimanju i otkupu udjela od MOL-a bila je samo atraktivna PR akcija koju se eksploatiralo s vremena na vrijeme.

Na veliku žalost, nije bilo mudrosti niti dovoljno političke hrabrosti da se u puno povoljnijim i stabilnijim uvjetima od ovih u kojima sada živimo, još prije šest godina za vrijeme Vlade Tihomira Oreškovića, koju su činili HDZ i MOST, iznađe puno bolje i financijski podnošljivije rješenje s Mađarima od ovoga što sada imamo i što pratimo u ovoj arbitraži. Pokušaj nagodbe je srušio MOST iz nerazumijevanja i neznanja koje sada dolazi na naplatu hrvatskim poreznim obveznicima u vrijednosti od oko 250 milijuna američkih dolara, koliko iznosi presuđeni iznos arbitražne odluke, koji uključuje i kamate. Politički egzibicionizam i populizam možda mogu donijeti trenutačne političke probitke i pokoji postotak rejtinga pojedincu ili njihovoj stranci, ali dugoročno donosi veliku štetu državnoj riznici i nacionalnim interesima.    

Prema riječima Ivana Penave, predsjednika Domovinskog pokreta, državotvorni stav prema energetskoj politici, naftnoj industriji i poslovanju s plinom podrazumijeva upravljačku odgovornost i nacionalnu mudrost uključenih aktera koje ovi nisu pokazali u ključnim trenucima za našu zemlju. Takvo njihovo držanje ima svoje financijske učinke i štetu, ali i dugoročne posljedice na energetsku (ne)ovisnost. Danas govoriti o nacionalnoj suverenosti, a pritom rasprodati nacionalne energetske resurse je samo prazna politička priča koju mogu raspredati oni kojima ozbiljno manjka domovinski duh. Pozivam sve one koji su činili i čine pogreške u odnosu prema INA-i, da se javno ispričaju za propust činjenja, ali i propust nečinjenja. Sada je trenutak da se u teškim ekonomskim uvjetima i nadolazećoj energetskoj i ekonomskoj krizi traži mudro i održivo rješenje, koje će biti državotvorno i usklađeno s nacionalnim interesima – zaključio je u svojoj izjavi Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta.