Teški dani za obitelj Marka Perkovića Thompsona: Sin Ante (17) nalazi se u teškom stanju

Teški dani za obitelj Marka Perkovića Thompsona: Sin Ante (17)  nalazi se u teškom stanju

Teški dani u obitelji Marka Perkovića Thompsona.

Kako smo neslužbeno saznali, sin Marka Perkovića Thompsona nalazi se u teškom stanju, te je smješten u jednoj zagrebačkoj bolnici. Sinu mu je pozlilo u Splitu. Hitna pomoć je iznimno brzo reagirala. Potom je iz Splita prebačen u Zagreb.

Thompsonov sin Ante Perković (17), kako navode osobe bliske obitelji, trenutno se nalazi u bolnici zbog srčanog zatajenja.

U više grupa na Facebooku se povela i molitva za mladog Antu, javlja Slobodna Dalmacija.

Što je srčano zatajenje?

No, što je zastoj srca i koga pogađa?

– Iznenadni srčani zastoj/arest je stanje koje označava prekid srčane aktivnosti te situaciju u kojoj zbog intervencije Htitne pomoći dolazi do ponovnog uspostavljanja spontane cirkulacije i preživljenja bolesnika. U slučaju u kojem dođe do fatalnog ishoda koristimo termin iznenadna srčana smrt – objašnjava za Pliva zdravlje Matko Šperanda, dr. med., specijalist hitne medicine.

Akademika Davora Miličića pitali su što može uzrokovati iznenadni prestanak rada srca u mladih i naizgled zdravih ljudi, koji do tada nisu imali nikakvih vidljivih znakova srčane bolesti?

– Najčešće je riječ o smrtonosnoj aritmiji koja uzrokuje prestanak rada srca, a naziva se fibrilacija klijetki. Ako do takvog naglog srčanog zastoja dođe u mladih, naizgled zdravih ljudi, u pravilu je u podlozi neprepoznata kardiomiopatija – primarna bolest srčanoga mišića koja je većinom genski uvjetovana. Ponekad takav događaj može nastati i tijekom miokarditisa tj. upalne bolesti srca, obično virusnoga podrijetla.

Srce međutim može biti i naizgled posve zdravo, a iznanadna srčana smrt se ipak dogodi jer postoji poremećaj na razini provođenja srčanih električkih impulsa. Kanalopatije su skupina poremećaja koje podrazumijevaju elektrolitsko neravnovjesje na razini stanice srčanoga mišića. Takve bolesti također su uglavnom nasljedne, pa je podatak o nagloj srčanoj smrti u nekoga od srodnika važan detalj koji ne bi smio promaknuti liječniku, posebice ako pregledava osobe koje se bave športom. Uvjeti ekstremnoga tjelesnoga napora u tom slučaju mogu biti okidači tkivnoga poremećaja u srcu koji dovodi do zloćudne aritmije i nagle smrti.

U sredovječnih i starijih ljudi, kao uzrok iznanadne srčane smrti prevladava aterosklerotska bolest koronarnih arterija, premda se i u toj dobi umire zbog kardiomiopatija, miokarditisa, kanalopatija i drugih bolesti srca. Dobro je poznato da je u nekih osoba prva manifestacija akutnoga infarkta miokarda upravo fibrilacija klijetki koja rezultira naglim prestankom rada srca.