Performer Ričard drži ključeve Zadra: Hoće li pomoći srušiti “Kalmetinu hobotnicu”?

Performer Ričard drži ključeve Zadra: Hoće li pomoći srušiti “Kalmetinu hobotnicu”?

Radimo jednu lipu priču i zamolio bih sve za mir jer nećemo zaj****i naše birače i bit će ovo jedna lipa priča. Razgovarao sam sa svojim ljudima, znamo što hoćemo.

Kratko je dan nakon izbora rekao performer Enio Meštrović alias Ričard za zadarski Novi radio. Naime, njegova lista najveće je iznenađenje ovih izbora. S osvojenih sedam mandata odlučivat će o tome hoće li većinu u gradskom vijeću imati HDZ-ova ili SDP-ova koalicija. Dogovori li se s oporbom, HDZ će izgubiti jednu od svojih utvrda, kojom vlada posljednjih 30 godina. Ričard za sada ne želi otkriti kojoj će se strani prikloniti napominjući da će se sve znati do konstituiranja gradskog vijeća. Nezavisni Marko Vučetić, koji je nositelj liste SDP-a i partnera, od Ričarda očekuje da ostane svoj, pišu 24sata.

– On je u kampanji rekao da ne pripada, a to u Zadru znači ne omogućiti HDZ-u da nastavi vladati. Njegov jedini zadatak jest da ne osigura nastavak vladavine HDZ-a i ja to od njega očekujem – kazao je Vučetić.

Naime, SDP i partneri uz vijećnike zadarskog performera od ukupno 27 vijećnika imali bi njih 16.

Prije nekoliko godina: Kalmeta, Šeks i Glavaš uživaju u Šeksovoj vikendici u Petričanima

– Građani su rekli što žele, a to je da gradom upravljamo Ričard i mi – rekao je Vučetić.

Ostane li Ričard potpuno neovisan, odnosno ne prikloni li se jednoj ili drugoj strani, Zadrane čeka ponavljanje izbora.

– HDZ je u Zadru već dva puta, prevarom i kupovinom, osigurao većinu, a ako to napravi i treći put, onda Zadru ne treba politička borba nego egzorcizam – poručio je Marko Vučetić.

Ovaj bivši saborski zastupnik i filozof izborio je drugi krug. U bitku za mjesto gradonačelnika ulazi s Brankom Dukićem (HDZ). Enio Meštrović po struci je kuhar, a ovo mu nije prvi put da se kandidirao za zadarskoga gradonačelnika. U ovoj kampanji nastupao je kroz lik kojeg je nazvao Ričard, a koji izruguje ukupno društvo kojem je najvažnije “poist i popit”. Kampanja je urodila plodom.

U Zadru od hrvatske neovisnosti vlada HDZ odnosno Božidar Kalmeta koji kontrolira kompletan društveni i politički život. Poznato je da je Kalmeta bio optužen za ozbiljna kaznena djela, ali do sada još uvijek nije pravomoćno osuđen. Neki analitičari smatraju da to može zahvaliti i svom kumu Vladimiru Šeksu kojeg smatraju sivom eminencijom hrvatskog pravosuđa.

Možda će vas zanimati: Ova slika stvarno govori više od tisuću riječi: Ako si sa Šeksom, ne ideš u zatvor!

Naslovna fotografija: Performer Ričard

Foto: Hina