Peternel: Tomašević slavi takozvano partizansko oslobođenje Zagreba. Hvali se da se i danas bori protiv ustaša

Peternel: Tomašević slavi takozvano partizansko oslobođenje Zagreba. Hvali se da se i danas bori protiv ustaša

Igor Peternel, predsjednik Domovinskog pokreta Grada Zagreba, održao je konferenciju za medije na temu trudnice koja nosi teško bolesno dijete te Tomislava Tomaševića koji je slavio ulazak partizana u Zagreb 1945.

”Prva tema je najaktualnija, javna rasprava koja se vodi oko činjenice da imamo jedno bolesno, nerođeno dijete i majku koja je instrumentalizirana od strane aktivista, tj. aktivistkinja. Ona je objekt, a ne subjekt, gdje se zapravo pod krinkom bolesti tog jadnog djeteta pokušavaju voditi rasprave o dobro nam znanim temama abortusa, pravima, pro-choiceu, a sve u svjetlu nadolazećeg Hoda za život, ali i vrlo važnim događanjima u SAD-u, gdje se najavljuje potpuna zabrana pobačaja”, uvodno je rekao Peternel.

Peternel je naglasio kako je tu važno da je na sve to nasjeo i gradonačelnik koji je, smatra, dao potpuno neprimjerenu izjavu u kojoj se miješa u poslove struke, pogotovo u bolnici Sveti Duh, koja je u vlasništvu Grada Zagreba, gdje on, ističe Peternel, špekulira tko bi trebao ili ne bi trebao imati priziv savjesti. Poručio je da priziv savjesti imaju oni koji imaju savjest, priziv savjesti imaju oni koji imaju moralni problem s određenim zahvatom i zakon im dopušta imati tu moralnu dilemu, stoji u priopćenju Domovinskog pokreta.

”Mi kao Domovinski pokret dajemo punu potporu liječnicima koji imaju hrabrosti to javno i reći. Što se tiče ovog slučaja, a gradonačelnik se upetljao indirektno i direktno i u ovaj slučaj, ovdje se namjerno vodi razgovor, odnosno kampanje koje nemaju nikakve veze sa slučajem. Znamo da i zakon kaže, i struka, da se do 22. tjedna radi o pobačaju, a nakon toga se radi o porodu”, rekao je.

”Protiv smo toga da se majku instrumentalizira i da se u sve uključuje i Tomašević”

Peternel je dodao kako je trudnoća trenutno u 28. tjednu, dakle radi se o živom, nerođenom djetetu,  te poručio kako u potpunosti shvaća da ne postoji niti jedan liječnik koji želi sudjelovati u takvom zahvatu, u zahvatu eutanazije i prijevremenog poroda. Pogotovo, objasnio je, što dolaze do njih i do javnosti informacije da se to dijete može i liječiti.

”Protiv smo toga da se majku instrumentalizira, protiv smo toga da se u sve to skupa uključuje i gradonačelnik. Ustav jasno štiti život, a, ne ulazeći sada u rasprave o abortusima, želim naglasiti da se ovdje ne radi uopće o toj raspravi, već se radi isključivo o 28. tjednu, dakle radi se o životu nerođenog djeteta koje ima pravo na život”, upozorio je.

”Kad će nas Tomašević početi štititi od osloboditelja koji su građane oslobodili života, slobode i imovine?”

Peternel se osvrnuo i na proslavu tzv. oslobođenja Zagreba i rekao kako smo vidjeli i u subotu da se gradonačelnik Tomašević pohvalio da je bio na Trnjanskim krijesovima i da se borio protiv ustaša i slavio pobjedu protiv ustaša.

”Smatramo da bi se komunalni gradonačelnik i vlast koji su izabrani da nas štite od smeća, da nas štite od puknutih cijevi i od deficita gradskog proračuna, konačno trebali početi baviti tim temama, a manje ideologizirati, manje se baviti ideološkim temama, jer na koncu konca, ako i uđemo u to, ne znam kako nas to danas gradonačelnik štiti od ustaša”, izjavio je.

Smatra da bi Tomaševića prije trebalo upitati kad će početi štititi Zagrepčane od osloboditelja koji su te godine koju on slavi neke građane oslobodili od života, mnoge od slobode, većinu od privatnog vlasništva, a sve, dodao je Peternel, od ljudskih prava kojima je gradonačelnik toliko privržen i gdje je cijelu svoju karijeru izgradio navodno se boreći za ljudska prava. 

”Netko tko se bori za ljudska prava ne može slaviti ulazak u Grad Zagreb vojske koja je građane oslobodila ljudskih prava, života i imovine i za idućih 45 godina uvela strahovladu bez mogućnosti izborne alternative”, zaključio je Peternel.

Foto: Hina