Trpimir Goluža: Tomašević slavi “osloboditelje” koji su likvidirali stotine ranjenih ustaša i domobrana

Trpimir Goluža: Tomašević slavi “osloboditelje” koji su likvidirali stotine ranjenih ustaša i domobrana

Doktor Trpimir Goluža je komentirao zagrebačke “antifašističke svečanosti” na kojima je bio i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

“Teret indoktrinacije, nelustrirana i glorificirana totalitarna prošlost te povijesni lomovi nacionalne politike najbolnije se u našem društvu ocrtavaju u mjesecu svibnju. Savez antifašističkih boraca uz potporu Grada Zagreba, organizirao je ove godine trodnevnu manifestaciju obilježavanja oslobođenja Zagreba.

Lovci u mutnom desetljećima zlorabe časni pojam antifašizma za svoje perfidne rabote.Nasljednicima nelustriranih totalitarističkih silnika, antifašizam služi samo kao paravan za prikrivanje nečasne komunističke prošlosti. Ustrajnošću u obmanjivanju hrvatske javnosti nastoje abolirati vlastitu totalitarističku društvenu odgovornost.

Kakva je to sloboda iz svibnja 1945. koja je sa sobom donijela egzekucije bez suđenja i ostavila masovne grobnice o kojima se pola stoljeća nije smjelo govoriti, a koje se i dan danas stidljivo pokazuju javnosti? Gračani, Tuškanac, Maksimir, Vrapče, Pedagoška akademija… stratišta su na kojima su “osloboditelji” ostavili pečat svoga vremena i narav svoje ideologije.

Treba li slaviti oslobođenje Zagreba, nakon spoznaje da je samo tijekom prve tri “slobodne” noći, po dokumentaciji partizanskih postrojbi, iz zagrebačkih bolnica izvedeno i brutalno, bez ikakvog suđenja, likvidirano na stotine ranjenih domobrana i ustaša? Jednako strašna su saznanja da su pored vojnika ubijani i civili, starci, žene i djeca. To se i danas izričito ne osuđuje nego se pokušava “kontekstualizirati.”

Je li zaista filoustaštvo tražiti da se ubojice ne prikazuju kao spasitelji i osloboditelji? Zaštitnici crvenog totalitarizma tu su isključivi i svaki pokušaj rasvjetljivanja romantičarske jugoslavenske historiografije tumače filoustaštvom. Pravdaju li organizatori proslave oslobođenja Zagreba ovakvim svečanostima krajnje bestijalno, polustoljetno i totalitarističko zlo? Pokušavaju li umanjiti njegovu svirepost zamjenom teza i podvođenjem vlastitog barbarizma pod pojam antifašizma?

Zar se baš danas u Putinovoj manifestaciji povodom proslave Dana pobjede u Moskvi lijepo ne ogleda nespojivost antifašizma zapadnih demokracija i s boljševičko komunističkim antifašizmom?Ima li jučerašnja zagrebačka proslava neraskidivu poveznicu s današnjim moskovskim slavljem? Nisam siguran da nema”, ističe Goluža.

Foto: Hina