Petrov šokirao voditelja: Nekome se u Vladi svidjelo biti diktator. Jesu li oni postali šegrti smrti

Petrov šokirao voditelja: Nekome se u Vladi svidjelo biti diktator. Jesu li oni postali šegrti smrti

Most sutra predaje potpise za referendum za ukidanje COVID potvrda te stožera, ali i dvotrećinsko odlučivanje u Saboru o epidemiološkim mjerama. Hoće li referenduma biti ili ne – o tome je RTL-ov reporter Adrian De Vrgna razgovarao sa šefom Mosta, Božom Petrovom

“Večeras ćemo znati cijelu brojku, još nam je ostalo 3 do 4 posto da sve posložimo. Rok u kojem smo to uspjeli napraviti, obzirom da su bili božićni i novogodišnji blagdani… Ispunjavamo novi Zakon o referendumu”, kazao je Petrov.

Kazao je i da imaju potpisa za referendum i više nego što propisuje zakon.

Na konstataciju da je Most mogao predati potpise ranije kako bi otklonili prigovore o potencijalnim manipulacijama, Petrov je kazao:

“Pozivam sve koji smatraju da s to moglo prije da pokušaju organizirati isto i prebrojati 800 tisuća potpisa u manje od tri tjedna. Nadam se da će Vlada sa svim desetinama tisuća zaposlenika koje imaju na raspolaganju u jednakom vremenu kao mi prebrojati te potpise”, kazao je Petrov.

Odbacio je da je bilo muljanja s potpisima te kazao da su im dovoljni potpisi koji su dali ljudi u zimskim vremenima.

“Tu je Vlada taktizirala. Pola godine su imali otkad je EU donijela uredbu da se uvode COVID potvrde, nisu ih uvodili punih pet mjeseci jer su taktizirali. Ako ih mi uvedemo zimi, nitko se neće buniti, nitko se neće usuditi napraviti referendum. Navodno referendum nije moguće napraviti zimi. Mi smo pokazali da je moguće”, kazao je Petrov. 

Na pitanje kada očekuju odluku da se ide na referendum ukoliko se pokaže da je Most skupio dovoljno potpisa, Petrov je kazao – odmah.

“Očekujem u roku od mjesec dana da kažu da je volja građana takva da se raspiše referendum”, kazao je Petrov. 

Na tvrdnju da se i u vladajućoj koaliciji sada razgovara o ukidanju COVID potvrda, Petrov se zapitao jesu li vladajući postali šegrt smrti.

“Prije mjesec dana su govorili nama da smo šegrti smrti. Što se promijenilo? Više je zaraženih sad nego prije mjesec dana. Jesu li postali šegrt smrti ili je ovo sve što rade izigravanje bilo kakve struke, čisto politikantstvo”, kazao je. 

Na pitanje bi li smatrao pobjedom da se COVID potvrde ukinu, što bespredmetnim čini referendum, Petrov je kazao da bi to smatrao pobjedom svih građana.

“Ako pokušaju to napraviti, obit će im se o glavu. Podsjetio bih građane da u trenutku kada smo skupljali potpise za referendumske inicijative najavljivalo se obvezno cijepljenje, cijepljenje djece, ukidanje testiranja, da COVID potvrde mogu dobiti cijepljeni i oni koji su preboljeli COVID, šira upotreba COVID potvrda… Otkad smo skupili potpise to je nestalo iz medijskog prostora i njihovih usta. Mogu reći građanima hvala jer to je njihova pobjeda”, kazao je Petrov. 

Kazao je i da će se referendum uvijek pokušati izbjeći.

“Referendum je pobjeda građana i Vlade koja vodi te građane. Zašto Vlada bježi od građana, to bi se trebalo postaviti pitanje”, kazao je Petrov.

Kazao je i da očekuje da će Ustavni sud procijeniti da su sve napravili u skladu s pravilima struke. 

Komentirao je i zašto se oko ovog pitanja nisu našli s oporbom.

“Prozirno su pokušali taktizirati”, kazao je Petrov. 

Osvrnuo se i na Grmojinu tvrdnju u Saboru da neke stvari nisu dobro odigrali. 

“to je bilo njegovo osobno mišljenje. Nagnuo sam se da mu kažem da smo bili odlični jer je javnost mogla vidjeti da je ostatak oporbe pokušao jeftino taktizirati. Najavljivali su što i mi, ali kada je došao trenutak da se trebaju boriti, povukli su se. Pokušali su jeftino kalkulirati, moraju odrediti stranu. Vidimo da se kaputi presvlače”, kazao je.  

“Nitko se nije usudio ovo što smo napravili. Predviđali su nam političku smrt. Nije mi bitno hoću li imati političku smrt ili neću, bitno mi je jesam li napravio ono što je trebalo i bilo na meni. Ako nije trenutak kada se trebate ustati, trenutak u kojem vam netko guši temeljna ljudska prava i slobode, koji je to trenutak kad trebam reagirati? Nekome se u Vladi svidjelo biti diktator. Imali smo situaciju u kojoj jedan čovjek u državi donosi sve odluke. Što je to, apsolutizam? Čak nije ni prosvijećeni. ne bih zadnje dvije godine mogao nazvati prosvijećenim upravljanjem države”, kazao je Petrov. 

Osvrnuo se i na situaciju sa Zvonimirom Petešićem Frkom.

“Prvo bi predsjednik Vlade i Frka Petešić trebali shvatiti da je njegovo prebivalište u Zagrebu, a ne na Dugom otoku. Budući da radi ovdje, mora shvatiti da mu je prebivalište ovdje. Svi mi možemo pogriješiti. Nemam namjere tražiti nekome crno ispod nokta, ali u tom trenutku kad napravimo pogrešku trebamo moći reći da smo pogriješili. Trebao bi se ispričati i reći da je pogriješio, a ne da netko dođe i kaže da to nije tema”, kazao je. 

Petrov je kazao i da kod nas takve stvari previše glatko prolaze.

“Frka Petešić je manji skandal od toga što imamo glavnu državnu odvjetnicu izabranu ponovo, a ista osoba je uhvaćena par dana prije toga da je spremila predmet o korumpiranoj ministrici u Vladi po koju je trebao doći europski tužitelj. Zbog toga smatram da građani zaslužuju bolju Vladu”, kazao je Petrov.