Pfizer jači od Europskog parlamenta: Kao je neslavno propala istraga o kupnji cjepiva i sumnjivim porukama

Pfizer jači od Europskog parlamenta: Kao je neslavno propala istraga o kupnji cjepiva i sumnjivim porukama

Na početku je sve izgledalo obećavajuće. U ožujku prošle godine, Europski parlament osnovao je posebni odbor za covid-19, a sve u želji da povrati demokratsku odgovornost u odlukama oko kojih su se europski zastupnici osjećali marginalizirano.

Djelovalo je kao pravo vrijeme za inzistiranje na transparentnosti. Samo nekoliko tjedana ranije, europski pravobranitelj kritizirao je Europsku komisiju jer nisu istražili poruke koje su uoči potpisivanja najvećeg europskog ugovora o cjepivima navodno izmijenili predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i izvršni direktor Pfizera Albert Bourla, piše Politico.

Postavljanje belgijske europarlamentarke Kathleen Van Brempt, koja je predvodila istragu u takozvanom Dieselgateu, na čelo odbora bio je znak da je parlament problem shvatio vrlo ozbiljno. Ipak, 16 mjeseci kasnije, javnost o misterioznim porukama ne zna ništa više nego ranije, a ono malo što jest poznato, došlo je iz curenja u medije.

Što se dogodilo?

Zavjet šutnje

30. svibnja ove godine – nekih tjedan dana prije njihovog posljednjeg sastanka – odabrana skupina europarlamentaraca u odboru za covid-19 je, obvezavši se na tajnost, privatno dobila informacije o ishodima novog ugovora o cjepivima koje je Europska komisija sklopila s američkim farmaceutskim gigantom Pfizerom.

Sudionici sastanka nisu smjeli zapisivati bilješke niti unositi svoje mobilne telefone u dvoranu za sastanke. Održavanje samog sastanka zatajeno je i drugim političarima iz odbora, imena COVI. Asistent jednog europarlamentarca koji nije pozvan na sastanak rekao je da su za njegovo održavanje saznali slučajno, kada su naletjeli na kolegu koji ga je spomenuo.

Šef Pfizera Albert Bourla

Sudionici su informacije dobili od Pierrea Delsauxa, čelnika europskog tijela za pripravnost i odgovor na zdravstvene krize (HERA), izjavilo je dvoje sudionika koji su inzistirali na anonimnosti budući da su govorili o tajnim informacijama.

Delsaux je europarlamentarcima dao detalje dopuna ogromnog ugovora iz 2021. za kupnju Pfizerovih cjepiva. EU se obvezao kupiti 1,1 milijardu doza. HERA je vodila pregovore za smanjenje količine dostavljenih doza, budući da su se neke zemlje EU-a borile s viškovima.

To je bio drugi tajni sastanak te vrste. Prvi se bavio istom temom i na njemu je također sudjelovao Delsaux iz HERA-e, a održan je dok su pregovori još uvijek trajali, prije nego je dogovor finaliziran 26. svibnja.

Ovakvi tajni sastanci predstavljaju ironičan zaokret u radu odbora koji je ranije glasno pozivao na transparentnost.

Odbor je osnovan u ožujku 2022. kako bi analizirao sve što se naučilo iz reakcije Europske unije na pandemiju koronavirusa, ali i dao preporuke za budućnost.

Transparentnost je bila glavna tema. Čitave godine su se europarlamentarci u odboru borili kako bi rasvijetlili pregovore između Europske komisije i Pfizera, pogotovo mutne okolnosti preliminarnih pregovora najvećeg ugovora EU-a tijekom kojih su navodno poruke izmjenjivali Bourla i von der Leyen.

To je bio isti ugovor koji je izmijenjen u svibnju.

Odbor je pozvao i Bourlu i von der Leyen da na javne razgovore pred europarlamentarcima. U oba slučaja su njihove molbe odbijene – Bourla je dvaput odbio (odbor nema pravne alate za prisiljavanje nekog da se pojavi), a poziv za von der Leyen spriječila je parlamentarna Konferencija predsjednika, čime joj je dopušteno da s vođama u parlamentu razgovara privatno.

Odbor je također zatražio pristup neredigiranim ugovorima za cjepiva, čemu se Pfizer protivio.

Transparentnost oko ugovora za cjepiva postala je glavna tema pregovora oko izvješća odbora o lekcijama naučenim u pandemiji. Klub zastupnika EPP-a, iz čijih redova dolazi von der Leyen, želio je umanjiti važnost problema. Ipak, sve druge grupe u EP-u željele su da izvješće bude oštrije.

Parlamentarna skupina Socijalista i demokrata uvela je dopune kojima se “osuđuje nedostatak transparentnosti tijekom pregovora.” Također je od komisije zatražila da objave punu i neredigiranu verziju ugovora, ali i da razjasne okolnosti tijekom pregovora.

U mraku

Na kraju se sve stišalo. Odabrana skupina europarlamentarca koji su informirani o dopunjenim uvjetima pregovora pristala je potpisati izjave u kojima su obećali da ni sa kime neće podijeliti informacije sa sastanaka. Te izjave nisu česte, no trojica dužnosnika parlamenta koji poznaju rad odbora za međunarodnu trgovinu izjavili su da su slične dokumente potpisivali i ranije.

Na sastancima COVI-ja, sudionici – među kojima je bila i čelnica odbora Van Brempt, koordinatori iz političkih grupa u parlamentu, kao i njihovi asistenti – nisu dobili pristup samom izmijenjenom pisanom ugovoru. Umjesto toga su usmeno dobili informacije o detaljima, uključujući i one koji nisu izišli u javnost, objavio je jedan od sudionika sastanka, inzistirajući na tome da ostane anoniman.

Te informacije uključivale su nove količine cjepiva u izmijenjenom ugovoru. Sudionik sastanka izjavio je da su količine smanjene s 450 milijuna doza koje su trebale biti dostavljene ove godine na 260 milijuna doza koje će biti dostavljene tijekom četiri godine. Politico nije mogao potvrditi te informacije.

Iz ureda čelnice odbora Van Brempt, koja dolazi iz parlamentarne skupine Socijalista i demokrata, rečeno je da je pozitivno što je HERA bila voljna informirati europarlamentarce o stanju pregovora. Ipak, dodali su da “to ne rješava širi problem nedostatka transparentnosti za širu javnost po pitanju ugovora između Europske unije i proizvođača cjepiva.”

Reference na transparentnost u finalnom izvješću odbora su razvodnjene, možda kako se ne bi pružili dodatni argumenti skupinama ekstremne desnice koje stvarale snažan pritisak oko problema pregovora za cjepiva.

Umjesto toga, izvješće, koje je izglasano u odboru, “žali zbog nedostatka transparentnosti” tijekom pregovora, no dodaje kako je nedostatak bio “djelomično opravdan poštivanjem prava na povjerljivost.”

Nestao je i poziv da se ugovori objave u svom punom i neredigiranom obliku.

U izvješću stoji da bi europarlamentarci trebali dobiti pristup neredigiranim verzijama u govora “bez daljnjeg odlaganja.” No što se tiče šire javnosti, izvješće poziva na objavu “kada to bude zakonski moguće.”

Sada je red na Europski parlament da glasa o izvješću COVI-ja, što će se vjerojatno dogoditi u srpnju i označiti poprilično antiklimaktični kraj rada odbora.

Foto: Hina