Pitanje koje je šokiralo Vučića: Toj ste djeci pokazivali fotografije ubijenih i osakaćenih ljudi

Pitanje koje je šokiralo Vučića: Toj ste djeci pokazivali fotografije ubijenih i osakaćenih ljudi

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jučer je ostao bez riječi nakon pitanja novinara tijekom izvanredne konferencije povodom masakra u beogradskoj školi.

Novinar portala Nova.rs Željko Veljković šokirao je Vučića pitanjem zbog kojeg mu je trebalo desetak sekundi da dođe sebi.

“Kažete da djeca ne gledaju televiziju, ali biste li sada učinili nešto drugačije? Toj ste djeci pokazivali fotografije ubijenih i osakaćenih ljudi (navodnih žrtava kriminalnog klana koji vodi uhićeni vođa navijača Partizana Veljko Belivuk, op. a.) i razgovarali o svemu tome. Mislite li da je i to moglo pridonijeti tome? Biste li i danas učinili isto?”, upitao je novinar, javlja N1.

U dvorani je vladao muk, Vučić je zanijemio, a nakon desetak sekundi rekao je:

“Au… Nadali smo se da će danas biti pijeteta prema žrtvama, da će biti poštovanja prema žrtvama… Što se tiče moje odgovornosti i pokazivanja fotografija, one su prikazane da se tako nešto nikada ne dogodi opet.”

Što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić htio poručiti iznošenjem podataka o plaći, zanimanju i statusu roditelja dječaka koji je jučer pucao?

Sugovornici portala N1 – novinarka Tamara Skrozza, programski direktor organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić te Gordana Plemić iz Udruženja Roditelj – kažu da je Vučić “sinoć iznio podatke iz svih aspekata života jedne obitelji”, da je “nejasno po kojoj je pravnoj osnovi uopće imao te podatke”, te da je “svako dijete pojedinac za sebe, bez obzira na roditeljski status“.

“Meni je prva asocijacija bila osobna, a to je da predsjednik posjeduje sve podatke o svima nama. Ne znam što je htio, ali znam da je prekršio apsolutno sve zakone i sva pravila”, kazala je Skrozza.

Rezultat toksikološkog nalaza trinaestogodišnjaka koji je u srijedu počinio masovno ubojstvo u beogradskoj osnovnoj školi negativan je, potvrdila je u četvrtak odvjetnica obitelji Irina Borović.

Toksikološki nalaz zatražen je kako bi se utvrdilo je li dječak bio pod djelovanjem psihoaktivnih supstancija kada je jučer ubio osmero školskih kolega i zaštitara škole te ranio još šest učenika i nastavnicu povijesti.

Konzilij liječnika obavio je razgovor s dječakom poslije ponoći između srijede i četrvrtka, a daljnji pregledi bit će nastavljeni narednih dana.

Foto: Screenshot/N1