Plenković ide u Srbiju: Zašto se svi pitaju hoće li se sastati s Vučićem?

Plenković ide u Srbiju: Zašto se svi pitaju hoće li se sastati s Vučićem?

Premijer Andrej Plenković idućeg će petka posjetiti Srbiju – zemlju s kojom Hrvatska ima najviše otvorenih pitanja i neriješenih problema, i jedinu susjednu državu koju nije posjetio od početka svog premijerskog mandata. Plenković će 23. lipnja, na Dan hrvatske zajednice u Srbiji, biti u Subotici na otvorenju Hrvatske kuće, čiju je izgradnju financirala naša Vlada.

Iako hrvatski premijer u Srbiju formalno dolazi na poziv predsjednice Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasne Vojnić i predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova, koji je ujedno i ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Republike Srbije, središnji politički događaj Plenkovićeva posjeta bit će susret s premijerkom Anom Brnabić. To će zapravo biti uzvratni susret, nakon što su održali sastanak koncem travnja, kada je Brnabić došla u Zagreb na Veliku skupštinu Srpskog narodnog vijeća, javlja Jutarnji list.

Europski put

– Glavne teme razgovora bit će slične onima o kojima su Plenković i Brnabić nedavno razgovarali prilikom njezina posjeta Zagrebu. Dakle, pitanja osnaživanja položaja manjina u obje zemlje, gospodarska, ekonomska i prometna suradnja dviju zemalja, a jedna od tema razgovora bit će, naravno, i europski put Srbije – kaže naš sugovornik iz Vlade.

S obzirom na to da su pretpristupni pregovori između Beograda i Bruxellesa suspendirani na neodređeno vrijeme, kao i na značajno narušavanje odnosa koje je između EU i Srbije nastupilo nakon ruske invazije na Ukrajinu zato što Beograd nije slijedio politiku Unije prema Moskvi, postavlja se pitanje hoće li Plenković u Srbiji nastupati (i) u ulozi svojevrsnog izaslanika Unije te hoće li se osim s Brnabić susresti i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem?

– O čemu će se konkretno razgovarati vezano uz temu europskog puta Srbije zasad vam ne možemo otkriti. Isto tako vam ne mogu reći hoće li doći i do susreta Plenkovića s predsjednikom Aleksandrom Vučićem – kaže naš sugovornik iz Banskih dvora.

Prvi signal kako bi napokon moglo doći do zatopljavanja već godinama vrlo loših odnosa između Srbije i Hrvatske bio je dolazak srpskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića u Zagreb na ovogodišnji božićni domjenak Srpskog narodnog vijeća (SNV). Potom je u Zagreb, također na događaj koji je organizirao SNV, došla premijerka Brnabić, a sada Plenković prvi put ide u posjet Srbiji.

Milorad Pupovac, čelnik SNV-a i Plenkovićev glavni koalicijski partner, s dosta optimizma najavljuje još jedan susret čelnika dviju vlada.

– Posjet premijerke Brnabić bio je iznad očekivanja, bez obzira na to što njezin susret s Plenkovićem nije imao službeni karakter. Bio je to otvoreni razgovor u kojem su se dotaknuli svih tema koje su relevantne za hrvatsko-srpske odnose: od uobičajenih otvorenih pitanja, do suradnje u pogledu europske perspektive (Srbije). Želio bih da i ovaj put bude tako. Pogotovo zato što premijer Plenković dolazi u Suboticu koja je središte političkog i kulturnog života Hrvata u Republici Srbiji i utoliko je taj posjet za njega i za hrvatsku Vladu od velike važnosti. Naravno, od velike je važnosti i za hrvatsku zajednicu u Srbiji, čiji je položaj ojačan i ulaskom gospodina Žigmanova u vladu. Osim dodatne posvećenosti rješavanju otvorenih pitanja i obnovi povjerenja u međusobnim odnosima, očekujem dodatnu afirmaciju prava Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj, te razgovor o ubrzanju procesa europske integracije Srbije i ostale zemlje zapadnog Balkana – kaže Pupovac.

Slaže se s našom ocjenom da bi eventualni susret Plenkovića i Vučića bio od krucijalne važnosti za daljnje odnose između Zagreba i Beograda.

– Njihov bi susret bio od velike važnosti, uključujući političku i regionalnu geopolitičku vrijednost. Njihov razgovor imao bi posebnu dodatnu vrijednost, i sadržajem i svojom simboličkom vrijednošću – kaže Pupovac.

Foto: Hina